Måste man bo själv i skogen i en vecka?

Ing 2 fick under en av maj månads hittills soligaste dagar besök av 45 fordonselever, som om några veckor tar studenten från Nifsarpsskolan i Eksjö och Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Syftet med besöket var att väcka ett intresse för ett eventuellt framtida arbete inom Försvarsmakten och ge eleverna en insyn i Försvarsmaktens verksamhet.

Nyfikna elever fick kika på många olika fordon. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Eleverna fick under förmiddagen en uppvisning av en av Försvarsmaktens fältarbetsfordon, HMEE, som kan komma upp i en hastighet av 85 kilometer i timmen, vilket imponerade stort på besökarna. På plats fanns även olika fordon som ingår i en maskinpluton och de soldater som dagligen arbetar med dessa maskiner. Förutom hjullastare, grävmaskin och lastbil, fanns också plutonens nya sambandsfordon som levererats bara en dag tidigare. Eleverna fick även tillfälle att prova en av soldaternas stridsutrustning och ställa många frågor:

"Måste man bo själv i skogen utan mat i en vecka när man gör GMU, det har vi hört!"

Soldaterna på plats svarade lugnande att det inte var någonting som de hade varit med om, men att det kunde förekomma under i alla fall ett dygn, men det där med maten fixar sig alltid på ett eller annat sätt.

En framtida möjlighet

Efter en klassisk militärlunch bestående av ärtsoppa och pannkakor spenderade eleverna eftermiddagen inomhus där de fick information om Försvarsmaktens uppdrag och anställningsformer, vilka möjligheter som finns för jobb och hur det är att tjänstgöra utomlands.

Även lärarna som var med uppskattade dagen:

"Jag tycker det är bra att eleverna kan komma ut och se arbetsplatser såhär, det är en väckarklocka för dem" sa Stefan Karlsson, lärare på Njudungsgymnasiet.

Omar Abo Hamdi, som om några veckor tar studenten från Njudungsgymnasiet, har ett arbete som väntar på honom efter studenten.

"Men jag tycker att Försvarsmakten är intressant och utesluter det inte som en möjlighet i framtiden".

Vill du söka till GMU och starta din resa mot en anställning inom Försvarsmakten? Gå in på jobb.forsvarsmakten.se och ansök redan idag. Hoppas vi ses!

Karta