Händelserikt år för personalen

Många förband berörs av Nordic Battlegroup, NBG, men erfarenheterna bland personalen varierar. Vissa har varit med alla gånger Sverige lett stridsgruppen medan det för andra är första gången.

Pontus Åhman och Mikael Magnusson gläds åt att ingå i NBG. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

På Blekinge flygflottilj finns två insatsberedda divisioner och för att flygningarna med Jas 39 Gripen ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Klargöringsledaren Mikael Magnusson är en av dem som arbetar med flygunderhåll och ingår i NBG. Han avlöste vid Libyeninsatsen 2011 och befann sig på plats under tre månader, men var aldrig med under uppbyggnadsfasen av stridsgruppen.

− Det är första gången jag är med från början och det känns kul att få vara med. Jag såg slutresultat sist och kände att jag hade missat uppbyggnaden, säger Mikael Magnusson.

Kollegan Pontus Åbom som arbetar med att registrera och utvärdera flygplanen efter flygningar har lite mer erfarenhet av NBG. Det blir nämligen hans tredje.

− Jag tycker att det är intressant och roligt att få vara med. Det blir väldigt omväxlande med mycket utbilning och övningar.

Spindeln i nätet

Mikael Magnusson är i grunden utbildad tekniker och i rollen som klargöringsledare ansvarar han för de plan som är på väg upp i luften och den personal som berörs.

− Jag är spindeln i nätet, länken mellan förare, service och personalen på linjen, säger han.

Båda två har hunnit jobba flera år vid F 17 och menar att det är ett omväxlande arbete och att det aldrig känts tråkigt.

− Jag tycker att det är intressant med felsökningar, att komma fram till felet. Det blir lite av ett detektivarbete, säger Pontus Åhman.