Välkomna nytillskott

Under högtidliga former och i ett strålande vårväder tog 130 elever examen från den grundläggande militärutbildningen (GMU) i Karlskrona. Två av eleverna är Cajsa Olsson och Denniz Johansson , som nu tar nästa steg i Försvarsmakten.

Nu väntar vidareutbildning för eleverna. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Cajsa utsågs till bäste elev. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

Ceremonin inramades av en stor mängd anhöriga, elevernas befäl och Marinens musikkår. Tre månaders tuff utbildning var bakom dem, samtidigt som befattningsutbildningen nu väntar.

– Försvarsmakten är rätt väg för mig just nu, säger Denniz Johansson som ska jobba på Marinbasen.

Han och Cajsa Olsson stod utanför ingången till sin kasern efter den obligatoriska gruppfotograferingen. De hade anledning att gratulera varandra, inte bara till väl genomförd utbildning, utan också till ”Bästa elev” respektive ”Bäste kamrat”.

– Jag ville ha nya utmaningar i livet och jag tänker stanna så länge jag trivs. För tillfället är det här helt rätt och kanske kan man klättra lite i graderna, men jag har inget slutmål, sammanfattar Cajsa.
Denniz håller med och skämtar:

– Lite guld på ärmarna skulle inte skada.

Yrkesutbildning väntar

Men först ska de bli lite ”blåare”, det vill säga hitta sina platser i den marina världen via den befattningsutbildning som står närmast på agendan. GMU är ju en gemensam utbildning som ser likadan ut i hela Försvarsmakten.

För 18 av dem innebär den nya verkligheten en plats i Tredje sjöstridsflottiljen. Cajsa, som ska bli kock ombord på fartyg, börjar på Sjöstridsskolans intendentursektion. Där ska hon lära sig om matlagning, hygien, sjukvård och allt annat som en kock på ett stridsfartyg måste kunna.