Succén med Försvars- och Blåljusdagen upprepar sig!

Årets Försvars- och Blåljusdag, som nu är genomförd för fjärde året i rad, gick i år av stapeln i Jönköping. Besökssuccén var ett faktum, Polisen uppskattade att det var cirka 15 000 till 20 000 personer i rörelse på Hovrättstorget.

Försvars- och Blåljusdag på Hovrättstorget i Jönköping. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Polisen visar del av sin verksamhet. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Förevisning med ammunitionsröjningsrobot 2c. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Matthias Lans och Anna Nilsson, rekryteringsofficer vid Ing 2, diskuterar olika befattningar och anställningsformer i Försvarsmakten. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Alva och Viktor från Husqvarna berättade att de hade fått sitta i bilarna och att Viktor hade brandbilar på sin pyjamas. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Ett av målen med dagen var att ge besökarna en uppfattning om de olika organisationernas uppgifter och vilken nytta samhället har av dem. Att få sitta i en ambulans, klättra in i ett militärt fordon, se på ammunitionsröjning med stöd av superduktiga hundar, prova på att söka efter minor, prata med Polisen och få träffa deras hundar var bara ett litet axplock av all den verksamhet som erbjöds.

Att rekrytera ny personal var ett ytterligare mål med dagen och för den som var intresserad fanns även den informationen att få av kunnig personal på respektive plats.

Besökaren Mattias Lans, som just nu studerar till lärare, har tidigare gjort värnplikten vid Ing 2 och visade sig nu även vara intresserad av en framtid i Försvarsmakten.

– Klart jag är intresserad, jag längtar tillbaka till försvaret inte på heltid kanske, men en deltid skulle nog fungera. Men jag måste nog kolla med chefen hemma först, sa han med ett leende på läpparna.

Polisen, Räddningstjänsten, Landstinget och Försvarsmakten finns för att göra vårt samhälle tryggare att leva i och den här dagen gav oss möjlighet att visa er vad vi gör, tack för att ni besökte oss!