En vecka fylld av utmaningar

Soldaterna på pansarbataljonens spaningspluton var på måndagen nära målet efter en veckas vedermödor i fält. Det är den klassiska övningen Lodjuret som testar spaningssoldaternas förmåga att lösa sina uppgifter under påfrestande förhållanden, avslutningen är en över 50 kilometer lång marsch på skidor och till fots.
– Det är tungt, riktigt tungt, men nu är det ”bara” 1,5 mil kvar, säger gruppchefen Andreas Törmälä.

Övningen inleddes den 31 mars med att plutonen transporterades till Jokkmokk med helikopter. Foto: Björn Hedlén/Försvarsmakten
Spaning. Foto: Björn Hedlén/Försvarsmakten
Plutonen under strid. Foto: Björn Hedlén/Försvarsmakten
Lodjuret avslutades under söndagen och måndagen med en 54 kilometer lång marsch, omväxlande på skidor och till fots. Foto: Björn Hedlén/Försvarsmakten

Övningen Lodjuret har genomförts på spaningsplutonen för varje utbildningsomgång sedan mitten av 1990-talet. Övningen är avslutningen på den grundläggande spaningsutbildningen på plutonen. De som klarar övningen med godkänt resultat får det åtråvärda märket "Lodjuret" och är därmed godkända som spaningssoldater.

Spaning och strid i Jokkmokk

Övningen Lodjuret inleddes måndagen den 31 mars då plutonen flögs ut med helikopter till trakterna av Jokkmokk.

– De första dygnen i Jokkmokk fokuserades på fast och rörlig spaning. Därefter hamnade plutonen i strid och tvingades dra sig ur. De transporterades sedan till Lombens skjutfält utanför Kalix där de har genomfört stridsskjutningar av olika slag, bland annat strid i bas. I övrigt har soldaterna bland annat fått öva orienteringsförmåga, patrulltjänst, allmän vintertjänst och bastjänst, berättar löjtnant Åke Erskjäns, instruktör.

Under dygnen på Lombens skjutfält fick soldaterna möjlighet till en kortare återhämtning i Grubbnäsuddens läger.
– Dom fick lite tid att ta hand om sig själva, som till exempel duscha, äta något annat än stridsportion och vårda sin utrustning, fortsätter Åke.

Flykt och överlevnad

Efter återhämtningen hamnade plutonen i strid igen, de tvingades fly och övningen fortsatte med ett dygns överlevnadsövning. Då blev soldaterna tvungna att lämna ifrån sig all utrustning och sedan klara sig i uniform och snödräkt med vapen och stridsväst.

– De fick tändstickor så att de kunde göra upp eld, tomma konservburkar att koka vatten i och lite fisk som de kunde tillaga, sen fick de helt enkelt göra vad som krävdes för att klara en natt utomhus, säger Åke Erskjäns.

Över fem mil på 24 timmar

Lodjuret avslutades under söndagen och måndagen med en 54 kilometer lång marsch, omväxlande på skidor och till fots.

– Dessutom ska man veta att det inte bara är att förflytta sig själv över fem mil, var och en bär på utrustning som väger över 40 kilo, säger Åke Erskjäns.

"Mör är bara förnamnet"

Plutonen startade utanför Råneå och har tagit sig till Boden och målet på Örngårdsberget via kraftledningsgator, skoterspår och småvägar.
– Nu är man riktigt mör, jag mör är förresten bara förnamnet, säger soldaten Olof Widerberg Plutonskamraten Petter Sundberg som dessutom har genomfört femmilamarschen tidigare håller med.

– Jag gjorde värnplikten på spaningsplutonen 2010 och det är precis lika tungt nu som då. Men det har varit en bra övning, en lagom blandning av olika uppgifter som vi har fått lösa. Men nu är det bara bita ihop de avslutande 15 kilometerna, vi ska klara det här, säger Petter Sundberg med ett leende.

Fler spanare utbildas

Spaningsplutonen som tillhör ledning- och understödskompaniet och består för närvarande av nio heltidsanställda soldater. Plutonen ska bestå av 14 soldater så det finns ytterligare fem platser. Sommaren 2014 genomförs GMU vid pansarbataljonen i Boden med inriktning mot deltidsanställning. Efter den GMU-omgången inleds en sex månader lång befattningsutbildning för att bygga upp ett ledning- och understödskompani med deltidsanställda soldater, däribland också en spaningspluton med deltidsanställda.

Karta