300 skolungdomar på besök

När grindarna på flottiljen öppnades under en dag för skolungdomar från Norrbotten i åldern 15 till 19 år var intresset stort. Cirka 300 skolungdomar besökte eventet ”Skolornas dag” när försvarsupplysning, information om karriärmöjligheter inom Försvarsmakten och olika förevisningar stod på schemat.

1 19:s jägartest var populärt. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
John Sundman går transportprogrammet i Piteå. Han var intresserad av att titta på flygplan och maskinparken. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
En rote Jas 39 Gripen avslutade besöksdagen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Malin Öberg, lärare vid språkintroduktionsprogrammet vid Strömbackaskolan i Piteå, kommer att fortsätta att diskutera med sina elever om dagens upplevelser. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Daniel Sjögren får instruktioner av Jens Stråhle vid precisionsmoment med kran. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Många ville kliva ombord på helikopter 10. Även Jas 39 Gripen med olika lastalternativ visades upp. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Pallförflyttning med hjullastare. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Test av brandmännens andningsutrustning som används vid rökdykning. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Eleverna fick även möjlighet att köra grävmaskin. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

En del i rekryteringsarbetet är att väcka intresse för Försvarsmakten. Det kan göras på flera olika sätt genom att till exempel delta i olika rekryteringsevents men även anordna egna informationstillfällen.

Under torsdagen den 24 april anordnades Skolornas Dag på flottiljen för skolungdomar i åldern 15 till 19 år från Norr- och Västerbotten. Samtliga klasser som passade på att besöka flottiljen kom från närområdet i Norrbotten.

Dagen inleddes med en presentation om Försvarsmakten med information om hur man blir soldat. Därefter fick eleverna prova olika saker praktiskt som exempelvis köra grävmaskin, lyfta pallar med hjullastare och testa precision där en vattenfylld hink skulle lyftas med en kran.

− Intressant att få se hur det ser ut och hur det fungerar. Sen är det otroligt roligt att göra en utflykt, säger Malin Öberg, lärare vid språkintroduktionen vid Strömbackaskolan i Piteå.

Hon tyckte det var bra att få se att det finns så mycket mer än det som förmedlas från Afghanistan.

− Att de får prova praktiskt på saker är roligt, man behöver inte vara rädd, säger hon.

En av hennes elever är Qudratullah Urikhil som för cirka två år sedan kom till Sverige från Afghanistan.

− Soldaterna gör en viktig uppgift. Man måste ha ett Försvar, säger han.

Han var en av de som antog utmaningen att göra del av Jägartestet som yrkesinformatören David Ström från I 19 övervakade. Testet innebär att sätta en fot på en avsats och hålla den kvar där hela tiden, sedan tas ett kliv upp med andra foten som därefter direkt går tillbaka ned till utgångsläget. Detta ska upprepas minst 75 gånger per ben med en 20 kilos ryggsäck på ryggen.

− Jag klarade det. Det var inte så svårt, sa han mycket stolt efter att ha genomfört utmaningen.

Vid markutställningen bland alla fordon hade flygbassäkerhetsplutonen byggt en förläggning där de visade upp olika vapen och genomförde en hundförevisning.

Även Jas 39 Gripen och Helikopter 10 visades upp för eleverna.

Dagen avslutades med en överflygning av Jas 39 Gripen.

Karta