Ordnar det som bara ska fungera

Utan dem stannar anfallet. Så enkelt kan det vara. Men det är inget som tynger drivmedelsmännen, mekanikerna och alla andra som tillsammans utgör den svenska stödenheten på övningen Cold Response.

Per Eriksson, chef för förrådsgruppen som precis som de andra i gruppen är civilt anställd i Försvarsmakten. I bakgrunden pågår backningsövningar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Frystorkad mat lastas i förrådet i Bjerkvik av personal på NSE från Boden för transport ut i fält. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
En påse frystorkad mat, nötgryta. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Ved lastas för transport ut i fält. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Stödenheten heter egentligen NSE, som står för National Support Element. Soldaterna och de civila tjänstemän som arbetar där är ödmjuka inför sin uppgift, att se till att stridande förband får det stöd de behöver för att utan onödiga avbrott kunna röra sig i terrängen, skjuta och må bra. En försvårande omständighet är att det den här gången görs utanför Sverige, mer än 50 mil från närmaste större försörjningspunkt i Boden. Men de löser ändå sin uppgift. Arbetsplatsen finns en bit bakom den rörliga fronten ett växande antal mil norrut i den norska fjällvärlden.

Vattnet är närvarande i hela lägret, trots sitt läge några hundra meter upp från fjorden. I form av pölar och rännilar täcker det marken och får det vatten som i rikliga mängder faller från den grå skyn att landa mjukt. En dag som denna är personalen tacksam för de fina lokaler norska Forsvaret lånat ut. Varje kväll kommer en lastbil med materiel från Sverige, så verksamheten kan fortsätta utan avbrott. Det kan vara reservdelar eller nya behov som uppstått. Vissa delar körs ut av godstransportgruppen till logistikenheter kopplade till de stridande förbanden, annat stannar på NSE, till exempel för den tekniska plutonens reparationer av sambandsmateriel, fordon eller annat.

− Övningen är ett gyllene tillfälle att arbeta med systemen och lära sig dem utan störande element, säger Torbjörn Ambjörnsson från Skaraborgs regemente, P 4, chef för driftstöd stridsvagn, en del av den tekniska plutonen. Torbjörn är med andra ord riktigt duktig på att laga stridsvagnar. Här på övningen kan hans soldater fokusera på att komplettera sina kunskaper på Stridsvagn 122. Lämpligt nog står en sådan vagn i gruppens riktigt fina verkstadslokal. I dag byts slitdelar i banden ut så att den är redo om en trasig vagn behöver bytas ut.

Stort förråd för förrådsgruppen

I en annan del av lägret i ett kallt, dragigt och till synes onödigt stort förråd håller förrådsgruppen just på att lasta matransoner och ved. Lastbilen som sväljer pall efter pall ska ut till de stridande enheterna.

− Vi som jobbar här gör i stort sett samma saker hemma på förbandet, fast här i en lite annan sammansättning. Det som skiljer mest mot annars är att vi bär uniform, säger Per Eriksson, chef för förrådsgruppen som precis som de andra i gruppen är civilt anställd i Försvarsmakten.

− Det händer till och med att kollegor inte känner igen oss fortsätter Per och ser nöjd ut.

Anledningen till att verksamheten hittills fungerat bra är att det mesta är som i Boden. Organisation och utrustning är samma men även naturen påminner om hemma.

Finns inga utmaningar då?

− Jo, om många beställningar kommer samtidigt kommer vi att ställas på prov. Men det löser vi, säger Per Eriksson.

Till dess fortsätter logistikpusslet och de svenska enheterna i övningen kan fortsätta framåt, väl försedda med det som behövs.

Cold Response 2014 är en norsk vinterövning med inbjudna marin-, flyg- och arméförband från 16 nationer.

Antal deltagare:
Cirka 16 000 varav 1400 svenskar

Övningsdatum:
8 – 21 mars

Övningsområde:
Huvudområdet för övningen är från Narvik - Harstad i söder till Tromsö i norr för markförbanden. Flyg och fartyg övar i och över kustbandet mellan Trondheim och Tromsö.