”De gör som man säger”

Hovklapper närmar sig stallplan och ekar mellan de hundraåriga tegelväggarna på Kavallerikasern i Stockholm. Det är nyanställda soldater på Livskvadron som återvänder efter ett av alla ridpass som utgör en del av en obligatorisk ridkurs.

Uppvändning på en linje genomförs alltid efter varje ridning då ryttarna ska sitta av och samma sak genomförs vid de beridna vaktavlösningarna på slottet under somrarna. Foto: Pontus Lindström/Försvarsmakten
Hästarna vårdas noga efter varje ridpass. Här kratsar Fredrik hovarna och ser om skorna fortfarande sitter fast ordentligt. Foto: Pontus Lindström/Försvarsmakten
Idag har Fredrik ridit Metropol och lärt sig ridbanans vägar samt övat balansen i sadeln genom att släppa stigbyglarna. Foto: Pontus Lindström/Försvarsmakten

- Täten åt vänster, linje framåt vänster! Marsch! ropar löjtnant Roger Johansen som är ridinstruktör.

Hästarna glider in i luckorna som uppstår när ryttarna gör en samtidig vändning åt vänster och står nu på en lång rad.

- Färdiga för avsittning! fortsätter Roger Johansen.

En av soldaterna är Fredrik Bernheim som arbetar på Livskvadron sedan november. Han är inne på sin fjärde ridvecka av de totalt sju som ingår i den obligatoriska ridkursen som alla nyanställda måste genomföra.

 - Det går ju framåt. Det var väldigt svårt i början men ju mer man får göra det ju lättare blir det, säger Fredrik. 

Han berättar att ungefär hälften av kursdeltagarna har mer erfarenhet av ridning än de övriga deltagarna. Fredrik tillhör den senare halvan, den som inte har någon hästvana sedan tidigare. Därför delar de upp sig två och två och de mer erfarna ryttarna rider ner till ridtältet på andra sidan vägen där hästarna värms upp innan de byter och Fredrik får hoppa upp, denna gång på hästen Metropol. I dag var det övning för första gången till häst på ridbanans vägar i både skritt och trav. Dessutom gjordes övningar där stigbyglarna släpps för att öva balansen.

Roligare än förväntat

- Det är mycket svårare än vad jag förväntade mig, jag trodde att det skulle vara lättare. Men det är samtidigt roligare än vad jag trodde, tillägger han.

Bland alla hästar i stallet har Fredrik funnit att Rudolf och Sigmund som blivit två av favoriterna.

 - För det första tycker jag att de är snälla, och det är ganska viktigt. Sedan är de bra att rida, det är fart i dem och de gör som man säger. Jag gillar inte när hästarna segar utan det ska vara lite driv i dem.

Fredrik tror att han kommer att jobba kvar på Livskvadron så länge han känner att han har lust med det.

- Förr eller senare kanske jag söker vidare. Kanske till officersprogrammet men jag tar det som det kommer.