Prao i verkligheten

Nyligen bjöd Ledningsregementet åtta elever ur årskurs nio på en annorlunda prao-vecka. Huvuddelen av de medverkade kom från Enköpingsområdet och går i skolor i närheten. Längst ifrån Enköping kommer Måns Hellström, vanligtvis boende i Hede, Härjedalen.
- Jag var nyfiken på att prova vad det innebär att vara i Försvarsmakten. Det är inte precis vad det brukar vara i skolan, säger han.

Luftgevärsskytte på schemat. Foto: Jennie Högström/Försvarsmakten
Ingen eld, ingen lunch. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Välförtjänt matrast - grillad lax och potatis. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten

Veckan har bjudit på en vardag som på många sätt skiljer sig från den prao-eleverna är vana vid. Många av dem berättar att de känner att i skolan får de bara lära sig hur olika saker fungerar i teorin, men här har de fått en möjlighet att prova det de läst om på riktigt.

-Det skapar en förståelse för hur saker hänger ihop. Man får en chans att se hela kedjan. Många av dem är vana vid att se allting som separata delar. Här hänger det ihop, säger Jennie Högström, yrkesinformatör och instruktör på kursen.

Jennie Högström berättar om hur prao-eleverna fått prova på hjärt- och lungräddning, något som kan vara bra att kunna även utanför Ledningsregementet.

-Det har varit kul att få prova allting på riktigt. Just hjärt- och lungräddningen var jätterolig! Det bästa var att vi fick ett bevis på att vi är utbildade inom detta, så vi kan visa att vi fått lära oss något. Det tråkiga är att det bara var en vecka, jag skulle så gärna vilja prova på detta under en längre tid ändå, säger Måns Hellström.

 Under hösten kommer en ny prao-kurs att genomföras på regementet och fler får då en chans att prova på en helt annan vardag.