"Jag rekommenderar andra ett jobb i Försvarsmakten!"

Nu har det gått ett halvår sedan Edvin Bringner valde att satsa på ett yrke inom Försvarsmakten. I denna tredje artikel om honom berättar vi vidare om hans resa mot soldatyrket.

Edvin Bringner omger sig av Pansarterrängbilarna som de utbildas på. Foto: Charlott Lindholm/Försvarsmakten
Besättningen utbildas på Pansarterrängbil 203 A. Det sexhjuliga trupptransportfordonet används bland annat vid Försvarsmaktens internationella insatser. Foto: Charlott Lindholm/Försvarsmakten

Vid Ing 2 finns ett stort utbud av befattningar som många gånger speglar de arbeten som finns civilt och de personliga intressen som soldaterna har sedan tidigare.

Edvin sökte till befattningen som pansarterrängbilsförare och fick den.

– Jag fick den befattningen som jag var intresserad av, jag har ett stort bil- och motorintresse sedan innan så det var ett självklart val för mig.

Edvin har påbörjat sin utbildning med stor entusiasm inför sitt nya jobb.

– Mitt mål med grundutbildningen var att komma in på en befattning som fordonsförare, det har jag nu nått och jag har redan nu i min utbildning fått en bättre förståelse för hur tunga fordon fungerar på vägar. Dessutom har förmågan att arbeta i grupp tydligt utvecklats under befattningsutbildningen. Jobbet är varierande och blir aldrig tråkigt. Jag har klarat utbildningen till C-behörighet för tunga fordon, vilket är ett stort plus och ökar mitt civila meritvärde. Sedan har yrket som soldat utvecklat mig både psykiskt och fysiskt och även ökat min stresstålighet, vilket är mycket positivt för min egen utveckling, säger Edvin.

Edvin berättar att personer runt omkring honom är mycket positiva till hans yrkesval och att han absolut kan rekommendera Försvarsmakten som arbetsgivare om någon visar intresse.

– Det är inte lika många som arbetar inom Försvarsmakten nu och det är ett annorlunda yrke som skapar intresse från andra. Jag skulle rekommendera Försvarsmakten till någon som är intresserad. Man får lära sig att passa tider och disciplin, det är ett fritt och omväxlande jobb och man tränar på arbetstid vilket är ett stort plus. Jag har försökt få en kompis att börja, men han är utbildad snickare och ville fortfarande jobba som det.

Soldaten Linn Rönnerholm säger att även hon skulle rekommendera Försvarsmakten till andra.

– Jag har beskrivit grundutbildningen och dess fördelar för min lillebror och hans kompisar och hoppas att de blir intresserade.

Edvin som i övrigt är mycket nöjd med sitt yrke och är stolt över att vara soldat, avslutar med att säga att han gärna vill arbeta ett par år till som soldat men kan tänka sig att sedan söka vidare till officersutbildning.