Hedra Johan och Gunnar

Med ett träningspass

Den 7 februari 2010 stupade de svenska officerarna kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson utanför Mazar-e-Sharif i Afghanistan. För att hedra deras minne genomförs flera minnesceremonier på fredag den 7 februari, både i Afghanistan och i Sverige.
Nu har du också chansen att hedra Johan och Gunnar – genom att träna.

Simon Jonsson är sjukvårdsgruppbefäl och intruktör i Crossfit. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Klassiskt lyft med stöt, även kallat "styrkestöt". Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Passet är designat för att passa Johan och Gunnar. Var beredd på tunga lyft och hög puls. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
L-pull-ups är en tekniskt avancerad övning. Om du inte kan göra övningen kan du i stället försöka med en vanlig pull-up. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Det har gått fyra år sedan de svenska officerarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson samt den afghanska tolken Mohammad Shabab Ayoulay stupade i byn Gurgi Tappeh några mil utanför Mazar-e-Sharif. Johan och Gunnar tillhörde Livgardet, samma förband som nu utgör den största delen av den svenska styrkan i Afghanistan. Många i styrkan kände Johan och Gunnar och påminns dagligen om saknaden till de båda. Den 7 februari kommer flera ceremonier, både i Afghanistan och i Sverige, att genomföras till minnet av Johan och Gunnar.

 

"Ett sätt att hedra dem som burit uniform"

Förutom ceremonierna finns det fler sätt att minnas och hedra de stupade officerarna. Förste sergeant Simon Jonsson tjänstgör som sjukvårdsgruppbefäl i Afghanistan. Han är också instruktör i Crossfit, en högintensiv träningsform som blivit alltmer populär de senaste åren. Varje träningspass innehåller funktionella rörelser med stor variation och hög intensitet. Den 7 februari leder han ett speciellt pass.
– Grunderna i träningen är alltid gymnastik, tyngdlyftning och vad som helst som får igång pulsen, säger Simon.

Passen är som regel döpta efter amerikanska kvinnor men det finns undantag – framför allt ”Hero workouts”. Det är pass som är tillägnade militärer, poliser och brandmän som stupat eller på annat sätt omkommit i tjänsten. Nu har Johan och Gunnar fått ett eget pass uppkallat efter sig som även blivit officiellt erkänt.
– Det är ett sätt att hedra som burit uniform och omkommit i tjänsten Från början fanns detta bara i USA men nu har det spridits runt hela världen, säger Simon.

 

Noga utvalda övningar

Passet som är framtaget till minne av Johan och Gunnar innehåller noga utvalda övningar. Med hjälp av några av Johan och Gunnars närmast anhöriga har passet ”J-G” skapats som kombinerar explosiv styrka med hög puls.
– Passet är en neråtgående stege. På första omgången gör man 20 repetitioner, på andra gör man 16 och så vidare. Här kombinerar vi ett klassiskt lyft med stöt, inverterade burpees och L-pull-ups. På så sätt får vi med styrkelyft, kondition och en teknisk gymnastisk övning. Det är ganska mustigt pass som fokuserar på de muskelgrupper som både Johan och Gunnar tränade för att klara av tjänsten, säger Simon.

På Camp Northern Lights och på flera ställen i Sverige kommer träningspasset att hållas till Johan och Gunnars minne. Passet tar cirka 20 minuter att genomföra, den sista minuten är en tyst minut för Johan och Gunnar.

 

Var med och hedra Johan och Gunnar

Skicka en bild på när du och dina vänner genomför passet till isaf-pio@wips.mil.se och skriv vilka ni är, var ni kommer från och vem som tog bilden. Vi publicerar utvalda bilder på Afghanistanbloggen den 8 februari.