Svenskt operationslag på tyskt fältsjukhus

Ett svenskt operationslag har installerat sig på det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif. Det rör sig om två läkare och två sköterskor. De ingår i ett framskjutet operationslag (Forward Surgical Team - FST) och har som främsta uppgift att kunna göra de första åtgärderna på plats om någon blir skadad under en patrull. Nu hjälper de hela Isafs personal.

– Vår uppgift är att hålla patienten nedsövd medan kirurgen gör sitt jobb, sade anestesisköterskan Magnus Gabestad. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Björn, Jan-Olof, Christer och Magnus arbetar till vardags som civila läkare och sköterskor hemma i Sverige. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Sjukhuset är välutrustat, till och med jämfört med ett sjukhus hemma i Sverige. På bilden är en nål som bland annat används för att sy ihop blodkärl. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Syftet med ett FST är att köpa sig mer tid om någon skulle bli skadad och det inte finns tillgång till helikopter för direkt transport till sjukhus. För att utnyttja resurserna på bästa sätt har det svenska operationslaget fått en tillfällig tjänstgöringsplats där de också har mer regelbundna skarpa uppgifter. De tjänstgör på det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal men tanken är att de snabbt ska kunna omgruppera och ingå i operationer som ett FST.

 – Dels kan vi upprätthålla vår kompetens eftersom vi får möjlighet att använda den och dels får vi lära känna personalen på sjukhuset vilket är bra om vi faktiskt ska åka ut och agera FST. Det är till detta sjukhus vi kommer att föra de skadade, säger Jan-Olof Swärd, allmänkirurg.

Många nationer minskar sin militära närvaro i Afghanistan. Tidigare har bland annat USA haft operationslag på fältsjukhuset men under året som gått har de skickats hem. Från sjukhusets sida är man positiva till att ett svenskt operationslag kommer och fyller ut hålen som uppstått. Till vardags arbetar de svenska läkarna och sköterskorna med sina specialitetkompetenser tillsammans med exempelvis holländare, tyskar och ungrare. Om en akut situation skulle inträffa kommer de att sättas samman till ett svenskt ”traumateam”.

 – Jag har varit här under tidigare insatser och personalen på sjukhuset är oerhört kompetenta och har en positiv inställning till att hjälpa till. Jag är djupt imponerad över deras vänlighet och kompetens, säger Christer Hultstrand, anestesiolog.

Det tyska fältsjukhuset öppnade i mars 2007 och kostade cirka 18 miljoner Euro att bygga. För de pengarna utrustades sjukhuset med modern utrustning och är flexibelt uppbyggt med flera moduler för att hantera de olika kontingenternas behov.

 – Det är ett välutrustat sjukhus med en rad olika funktioner. Man upplever liksom inte att man saknar någonting och mycket av utrustningen är till och med nyare än den vi har hemma i Sverige, säger Björn Elgeskog, operationssköterska.