Med sikte på Nordic Battlegroup

Skyttelinjen ser framåt.

71:a bataljonen, kärnbataljon i nästa års Nordic Battlegroup (NBG), håller under våren i sex utbildningslinjer för att upprätthålla och förbättra förbandets förmågor inför NBG.

Granatgevärseld under sammanstöt Foto: Kalle Bendroth
Samling inför genomgång av genomförandet. Foto: Kalle Bendroth
Sammanstöt under utbildning med skyttelinjen i Kosta Foto: Kalle Bendroth

Vägen mot NBG går via ett antal utbildningslinjer som går parallellt för bataljonen. En av dem är vagnsutbildningen på nya pansarterrängbil 360, bataljonens nya huvudfordon, har påbörjats på P 7. Ytterligare en av utbildningslinjerna, som istället har inlett med nio dagar på övningsfältet i Kosta, är skyttelinjen.

Det har snöat de senaste dagarna och temperaturen har tagit ett stort steg ner på minusskalan. Trots att fältet ligger inne i landet, omgivet av tallar så drar en isande vind in och drar med sig några av de nyfallna snöflingorna.

Det är lunchdags för en av kompaniets plutoner och bland de andra soldaterna sitter Pierre Hagström på sin utrustning, för att inte bli för kall, medan han äter av den utkörda lunchen. Pytt i panna.

- Man rör sig så mycket att man inte tänker så värst på att det är kallt. Jag tror kylan på något sätt även stärker gemenskapen.

Han och de andra i skyttelinjen övar skarp avsutten strid och har så gjort över veckan. Målet med träningen; att vara redo för beredskapen för EU:s snabbinsatsstyrka Nordic Battlegroup.

- Det är roligt att ha något nytt mål att sikta på, så som vi nu har i NBG, jag har ju varit med den här gruppen i över två år, säger Pierre Hagström.

Taggade soldater

Striden sker med samtliga av plutonernas vapensystem. Övningarna har skett i så väl dagsljus som i mörker. Förutom personal från 712:e kompaniet är även en granatkastarpluton från 710:e kompaniet med för att skjuta indirekt eld.

När lunchen är över tar sig soldaterna in i terrängen igen. Snart uppstår en ”sammanstöt” och direkt avfyras en rad automatvapen. Ett granatgevär dånar till och snart är fienden (målet) besegrad och plutonen omgrupperar.

Löjtnant Robert Larsson, övningsledare är nöjd med hur veckan har varit.

- Soldaterna är taggade och tar åt sig av den feedback som instruktörerna ger. De har även klarat kylan på ett bra sätt. Det gör att vi kan bibehålla vår förmåga för att sedan fortsätta utvecklas.

Chef för Nordic Battlegroup, Force Commander Torbjörn Larsson följer stridsgruppens utveckling.

- Från den 1 januari 2015 ska Nordic Battlegroup kunna göra en insats för EU. Fram till dess tränar förbanden och under hösten kommer alla 2400 deltagare från stridsgruppens sju olika länder att öva tillsammans i Sverige, säger Torbjörn Larsson.

Kommer NBG att sättas in tror du?

– Den senaste tiden har vår utrikesminister argumenterat för att använda EU-stridsgrupper i Centralafrikanska Republiken. EU beslutar om Nordic Battlegroup ska sättas in, och om det blir så, ska det inte råda någon tvekan om att insatsen blir lyckad, avslutar Torbjörn Larsson.