Farväl till studierna

– Det är som science fiction. Helt unikt med både intressanta fordon och teknik. Det här ska jag jobba med. Nu börjar verkligheten, säger Alexander Björkman, nyutnämnd förste sergeant vid 13:e telekrigbataljonen.

Sista dagen med gänget. Fotografering innan exemensceremoin tar vid.
Sista dagen med gänget. Fotografering innan exemensceremoin tar vid. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Ny grad och nytt liv väntar.
Ny grad och nytt liv väntar. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Alexander Björkman och Patrik Franzén längst till höger, tillsammans med sina kurskamrater.
Alexander Björkman och Patrik Franzén längst till höger, tillsammans med sina kurskamrater. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

Alexander Björkman genomförde sin grundläggande militärutbildning vid LV6 i Halmstad, och insåg snabbt att en karriär inom Försvarsmakten var något att satsa på. Nu när han avslutat sin utbildning på Ledningsstridsskolan i Enköping kommer han inom kort börja jobba på Ledningsregementet.

– Jag hade tidigare haft diverse ströjobb, jobbat med både försäljning och inom äldrevården. När jag fick en möjlighet att genomföra specialistofficersutbildning vid Ledningsregementet så kändes det helt rätt för mig, säger han.

Erfarenheter från barnomsorgen

Alexander Björkman förklarar att han lärt sig mycket på tidigare jobb som går att tillämpa i nya jobbet inom Försvarsmakten. Vikten av att lyssna på andra människor, se deras behov och samtidigt jobba med flera olika uppgifter samtidigt.

– I mitt nya jobb som ställföreträdande gruppchef hoppas jag att mina kollegor kommer uppfatta mig som stabil. Telekrigbataljonen i Enköping är en så pass unik enhet och ledande inom sitt område. Alla i gruppen behövs verkligen för att det ska bli så bra som möjligt.
Han förklarar att den roligaste delen under specialistofficersutbildningen var den sista terminen, under vilken han och de andra kadetterna utbildades inom telekrigföring. Patrik Franzén, även han nyutnämnd förste sergeant vid 13:e telekrigbataljonen håller med.
– Efter värnplikten gjorde jag en kort utsvävning och jobbade inom barnomsorgen. Jag längtade tillbaka till Ledningsregementet, och bara ett halvår senare hade jag påbörjat min utbildning för att medverka i Nordic Battlegroup, säger Patrik Franzén.

Stora förväntningar

Innan specialistofficersutbildningen hann Patrik Franzén även med en insats i Afghanistan. Han förklarar att han lärde sig mycket som går att använda i sitt framtida jobb vid bataljonen. Under sin tid inom barnomsorgen lärde han sig vikten av att lyssna på allas behov för att på bästa möjliga sätt kunna lösa gruppens uppgift.

– Äntligen kommer jag få komma ut och jobba med det jag lärt mig på riktigt i min nya roll som specialistofficer. Jag har stora förväntningar. Det här kommer att bli bra. Äntligen, säger Patrik Franzén.

Ledningsstridsskolan har utbildat 17 specialistofficerskadetter i den senaste omgången, varav
några stycken nyutnämnda förste sergeanter kommer att börja jobba på Ledningsregementet inom kort.