Tillbaka till Försvarsmakten

För 30 år sedan lämnade han sin anställning som löjtnant i Försvarsmakten för att bli civilanställd som servitör. I dag är Magnus Karlsson tillbaka i Försvarsmakten som menig och jobbar som deltidsanställd soldat på trängregementet i Skövde.

− Det känns spännande och omtumlande. Det har hänt så mycket i Försvarsmakten sedan jag lämnade den världen. Jag hade till och med problem att ta på mig kläderna för det var en ny klädkod, säger Magnus Karlsson.

Magnus Karlsson började sin militära karriär 1975 och var anställd hos Försvarsmakten i tio år. Det var när Smålands artilleriregemente (A 6) i Jönköping lades ner som tiden var inne att leta nya vägar. Magnus sökte jobb inom Försvarsmakten till en början, bland annat till Svea artilleriregemente (A 1) i Linköping och till Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur. Slutligen hamnade han vid Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) i Halmstad, men där trivdes han inte.

−Jag var så djupt rotad i Jönköping med familjeliv och vänner så jag trivdes inte i Halmstad. Tjänsten var också mer skrivbordstjänst än vad jag var van vid. Så jag kastade in handduken och flyttade hem till Jönköping igen, säger han.

Tack vare kontakter i restaurang- och hotellbranschen fick han snabbt jobb som servitör på en av stadens restauranger.

−Jag kommer ihåg att jag låg hemma och tänkte, hur ska det här sluta? Det jag oroade mig mest för var ekonomin. Jag hade ju gått ner hälften i lön och här fanns inga förmåner och bonus som man kunde få inom Försvarsmakten, säger han.

Givande bakgrund

Men oron var helt förgäves. På kort tid avancerade Magnus till hovmästare sen restaurangchef och slutligen källarmästare.

−Mycket av den snabba karriären kan jag nog tacka min militära utbildning för vad gäller ledarskap och hantering av människor. Att kunna känna sig ödmjuk gentemot sig själv, gäster och arbetsgivare och framförallt lojal mot sin arbetsgivare hade jag med mig från det militära, säger han.

Magnus berättar att han är och alltid har varit en servicemänniska så att ta steget att gå från löjtnant till servitör tyckte han inte var något konstigt.

−Jag tycker om serviceyrket. Dessutom har jag alltid varit prestigelös. Att jag ena dagen är chef och andra dagen är anställd bryr jag mig inte om. För mig är det viktigast att jag trivs. Men om A 6 hade varit kvar idag hade jag nog jobbat kvar där, för jag trivdes väldigt bra med kollegorna. A 6 präglades av struktur, ordning och reda och det tycker jag om, säger han.

Andra utmaningar

I sex år blev Magnus Karlsson lite av en profil i Jönköping när han tillsammans med en kollega drev nattclubb Karlssons i Jönköping. Men efter en tid tog rastlösheten överhanden och nya utmaningar väntade. Att Magnus fick en son till var också en av de stora anledningarna till att han slutade i krogbranschen.

−Jag ville vara mer delaktig i min sons uppväxt. Men jag har inte lämnat krogbranschen helt. Nu är jag min egen arbetsgivare och jobbar som konsult på mässor och event, säger han.

Och att han valde att bli deltidssoldat är ingen slump.

- Många vänner är kvar i försvaret. En av dem tyckte att jag skulle åka och göra de fysiska testerna och det gjorde jag. Det kändes bra att tävla mot de lite yngre förmågorna. Jag kom inte sist, jag låg i mitten, så med ålderns rätt får jag vara nöjd, säger han.

Nya erfarenheter

De senaste veckorna har Magnus Karlsson som deltidssoldat varit på krigsförbandsövning och som en del i den har han fått vara med på en av Försvarsmaktens största övningar för i år, Joint Challenge 13.

−Jag tillhörde Movcon, ett kompani som koordinerar transporterna under övningen. För mig som gammal artillerist var det roligt att få se den här delen också, säger han.

Det har varit omvälvande dagar berättar Magnus. Bland annat har de fått sova i tält.

- Det var första gången jag sov bredvid en kvinnlig sergeant, det ska bli spännande att berätta för hustrun, säger han och ler.

Magnus är positivt inställd till försvaret. Men något som han däremot saknat under de här dagarna är många kollegors brist på respekt för sitt arbete.

− Man kan absolut eftersträva mer struktur, ordning och reda. Det finns vissa som saknar respekt och arbetsmoral tycker jag. Man kan göra mycket mer om bara viljan finns, säger han.

Själv uppoffrade han medverkan på sin hustrus 50-årsdag för att få vara med på övningen.

−Det lät så roligt så jag ville vara med på den. Att jag kunde åka är såklart en överenskommelse som jag hade med min hustru. Nu ska jag hem och fira henne, säger han.

När tror du att du kommer tillbaka till Försvarsmakten igen?

−Jag vet inte men jag är lite sugen att komma tillbaka. Dyker det upp någon tjänst så är jag öppen för förhandling, säger han.