Slutet på en utbildning – början på en anställning

För sex veckor sedan var Edvin Bringner och Lisette Nilsson ute på skjutfältet i Eksjö och hade genomfört halva sin grundläggande militära utbildning, GMU. Det var två rekryter som hade siktet fastställt på att aldrig ge upp.

Edvin och övriga i gruppen vårdar sina vapen efter övningen. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Ordning och reda - en del av att vara soldat. Foto: Mattias Gleisner/Försvarsmakten
Rekryter gräfer värnsystem under momentet "aldrig ge upp".
Rekryter gräfer värnsystem under momentet "aldrig ge upp". Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten

Rekryterna ryckte in i mitten av augusti och 80 av dem kommer på måndag börja en anställning inom Försvarsmakten. Allt startar då med en fortsatt soldatutbildning (FSU) som gör dem redo för att efter nyår påbörja sin befattningsutbildning exempelvis som brosoldat. Lisette valde att avbryta GMU men Edvin är en av dem som fortsätter att gå i gröna kläder framöver.

- För mig var det självklart att stanna i Försvarsmakten och jag kommer börja som heltidssoldat och vara anställd som pansarterrängbilsförare här på Ing 2.

Titt i backspegeln

Utbildningen har haft både dalar och toppar. För Edvin var det jobbigast i början. Att vänja sig vid det militära livet var tufft och framför allt har det varit en psykisk utmaning för rekryterna. Efter en tolv veckor lång utbildning har de lärt sig att vara otroligt stresståliga och hålla en disciplin som behövs vid skarpt läge. Förra veckan var den omtalade "aldrig ge upp"-veckan och rekryterna fick kämpa hårt och visa sina kunskaper i vad de hade lärt sig under sin utbildning. Kraven ökade och påfrestningarna blev större och större. Då är det bra att ha en stark sammanhållning i sin grupp.

- Det är en av de bästa sakerna med utbildningen, man får många nya kamrater och lär känna varandra bra, säger Edvin.

Håkan Friman är befäl på Ing 2 och är en av de ansvariga för höstens GMU-omgång.

- Rekryterna har gjort bättre ifrån sig än vad vi förväntade oss. Det har varit en stark grupp som under "aldrig ge upp" klarade sig väldigt bra, säger Håkan.

Det har varit en utmanande och påfrestande utbildning för rekryterna men som Edvin sa på skjutfältet när vi sågs sist:

- Det gäller att tänka att man ska klara det när man är i situationer som är psykiskt krävande, eller ja, helt enkelt att aldrig ge upp.

Nu har Edvin och hans kamrater genomfört första delen av sin utbildning för att tillsammans kunna ingå i våra krigsförband.