Projekt ger jobb till kvinnor i Afghanistan

Arbetslösheten i Afghanistan är stor, särskilt bland kvinnorna. Projekt som ska leda till arbete dras igång av de hjälpande länderna och det är en typ av bistånd som drivs av både civila organisationer och av Isaf. Med hjälp av en svensk eskortgrupp avslutade amerikanen Marco Wenneson ett sådant projekt nu i början av november.

Marco Wenneson är ledare för det amerikanska Civil Affairs Team som finns på Camp Northern Lights tillsammans med den svenska afghanistanstyrkan. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Tanken är att de nyutbildade kvinnorna ska starta ett koopretaiv och sälja sina produkter. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Kvinnorna som genomgått utbildningen är från Dehdadi som ligger en timmes bilresa utanför Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
En svensk eskortstyrka körde det amerikanska Civil Affairs-teamet till Dehdadi och till ett skolbyggnads-projekt i Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

På Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif finns en mindre grupp soldater från USA som arbetar under namnet CAT, Civil Affairs Team.
Man gör ungefär samma arbete som den svenska militära samverkansgruppen. Det handlar om att ge stöd. Från att skaffa stolar till en skola till att bygga en skola. Nu under hösten och vintern brukar det handla om att ordna värme till de checkpoints den afghanske polisen har.

Ett projekt som nyligen avslutades är en utbildning för afghanska kvinnor i distriktet Dehdadi en timmes bilresa utanför Mazar-e-Sharif. Ett tjugotal kvinnor har lärt sig bearbeta, färga och spinna ylle på afghanskt vis. En ceremoni sätter punkt för utbildningsprojektet och tanken är att de nyutbildade kvinnorna ska starta ett kooperativ för tillverkning och försäljning av ylle. Under ceremonin säger en av talarna att kooperativ får mer uppmärksamhet av den afghanska ledningen i Kabul.

Eskortgruppen tar också Marco Wenneson till ett skolbygge i centrala Mazar-e-Sharif. USA står för byggkostnaden och när skolan är klar ska den kunna ta emot 4 000 flickor som ska läsa i skift. Inlånad till teamet är amerikanen Tom Brinkworth som är ingenjör. Han har några byggtekniska idéer att dela med den afghanske byggingenjören Ahmed Sha Shakir som tillsammans med de afghanska byggnadsarbetarna har lagt grunden till skolan på tio dagar.