Mekaniker på 10 veckor

Ledningsregementets Mekanikerskola (MekS) har många uppgifter att lösa förutom det vi förknippar med ren mekanikertjänst. I dagarna avslutas en 10 veckor lång mekanikerkurs som lägger grunden för fortsatt tjänstgöring och specialisering inom
området.

Förevisning av bromssystem. Foto: PG Eklöf/Försvarsmakten
Andreas Gillheim, elev på mekanikerskolan på Ledningsregementet
Andreas Gillheim, elev på mekanikerskolan på ledningsregementet Foto: PG Eklöf/Försvarsmakten


Mekanikerskolan ingår i stödenhetens utbildningsavdelning på Ledningsregementet (LedR). Allmän motortjänst, bärgning, motorsåg, internationell utbildning och systemstöd är några av de områden skolan ansvarar för. Thomas Heydorn är kurschef. Förutom personal från Ledningsregementet har han också hjälp av Livgardet.

- Jag tycker att eleverna gör en enorm insats med allt som skall läras på så kort tid. Kursen är för kort med hänsyn till utbildningsmålet så vi har lämnat förslag på förlängning med 1 – 2 veckor, säger Thomas Heydorn. 

Kursen som avslutats nu var en 10 veckor lång ”mark mekanik” där eleverna i princip ska läsa in vad man gör på gymnasiets tre-åriga fordonsprogram. Ämnen som motorteknik, chassi och transmission, verkstadsteknik, fordonsel, bromsar, hydraulik och elektronik avhandlas.

I denna kull av elever fanns 12 elever, varav tre tjejer, representerade från FMTS, P 7, K 3 samt Ledningsregementet.

Under en lastbil ligger Andreas Gillheim från 111.komp med instruktionspärmen i handen.
- Bakaxeln har skurit och den är helt stum, rullar inte alls och vi kan inte ens bogsera den till verkstad förklarar Andreas.

– Nu håller jag på med att försöka fixa problemet så att vi åtminstone kan få den till reparation avslutar han.

Andreas är 21 år och hemmahörande i Enköping. Gick samhällsinriktningen på gymnasiet men har mekat hemma sedan han var liten. Han gjorde GMU på LedR hösten 2012, och det fortsatta engagemanget i Försvarsmakten var rätt naturlig med teknisk inriktning som mekaniker.

På en annan plats i lokalen, som doftar precis som en verkstad skall göra av oljor, trassel och metall, hittar vi Frida Ockelfelt som håller på att fördjupa sig i batterikunskap. Frida som är 24 år bor i Upplands Väsby och pendlar dagligen till Ledningsregementet. Hon gjorde också GMU hösten 2012 och är placerad på samma kompani som Andreas. Men hon gick mediaprogrammet på gymnasiet.
- Media var inte min grej och nu testar jag det här som verkar mycket roligare, säger Frida.

– Nästa vecka åker jag till Halmstad för att sista veckan få fördjupad utbildning på försvarsmaktens ”normbil” som är en vanlig standardlastbil. Sedan får jag specialisera mig mot det fordon jag kommer att jobba med avslutar hon.