Historisk ungdomsövning

I Östergötland bedrivs en omfattande militär ungdomsverksamhet av Flygvapenfrivilliga, Hemvärnet, Sjövärnskåren och Försvarsutbildarna. I länet finns även alla Försvarsgrenar representerade. Ändå har det aldrig skett en gemensam ungdomsövning – fram tills nu.

Victor Sandström fick prova en av flygsimulatorerna på Malmen, under ledning av Flygskolans Ewa Belkert. Foto: Försvarsutbildarna i Östergötland

För första gången i Östergötland genomfördes helgen 23-23 november en gemensam övning för ungdomar ur Flygvapenfrivilliga, Hemvärnet, Sjövärnskåren och Försvarsutbildarna. Det var 100 förväntansfulla ungdomar som färdades från alla Östergötlands hörn till Kvarn. Förväntningarna var höga då det utlovats mycket spännande, bland annat flygning över Linköping.

Under lördagen delades ungdomarna upp i två täter. En som fick lära sig mer om armén via MSS/Kvarn och en som fick flyga och besöka Flygskolan. På Flygskolan berättade skolan om sin utbildning, visade lokaler och lät ungdomarna prova SK60-simulator.

– Mitt intresse har väckts för Flygskolan, som jag gärna söker till senare, säger Noel Ignatov från Försvarsutbildarna när han summerar dagen.

Lördag kväll innehöll föreläsning om bland annat Helikopterflottiljen. Här gavs även många svar på frågor om GMU. Efter en välbehövlig natts sömn testade ungdomarna de fyra frivilligorganisationernas ungdomsverksamhet med allt från knopar till skyddsmask.

– Det bästa med helgen var att man fick svar på alla sina frågor, säger Ina Eriksson från Flygvapenfrivilliga som sammanfattning om övningen.