Tillsammans når vi framgång

Inom kort åker det svenska förbandet FS 26 till Afghanistan för att påbörja sin insats. Det gör även letterna som nu befinner sig i Sverige med ett skyttekompani för att öva tillsammans med sina kollegor. Under torsdagen sattes deras kunskaper och samarbetsförmåga på prov när komplexa övningsuppgifter skulle lösas.

Sverige har inget eget skyttekompani i Afghanistan. Det bidrar Lettland med. Kapten Agris Liepnis är kompanichef.
Sverige har inget eget skyttekompani i Afghanistan. Det bidrar Lettland med. Kapten Agris Liepnis är kompanichef. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Dorotha Kajhem arbetar till vardags som ambulanssjuksköterska. I maj började hennes utbildning inför insatsen när hon genomförde en grundläggande soldatutbildning.
Dorotha Kajhem arbetar till vardags som ambulanssjuksköterska. I maj började hennes utbildning inför insatsen när hon genomförde en grundläggande soldatutbildning. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Soldater från det svenska kompaniet har påbörjat sin framryckning. Några kilometer bort står larmstyrkan med soldater från både Sverige och Lettland redo att ge dem understöd vid behov. Än så länge är det tyst på radion och de passar på att värma lite mat. De hinner inte få i sig många tuggor innan tystnaden bryts. Under sin framryckning har soldaterna upptäckt en tryckplatta till en hemmabyggd vägbomb och nu behöver de hjälp med att röja den för att kunna ta sig förbi. Larmstyrkan gör snabbt uppsittning i sina fordon och ger sig iväg för att lösa uppgiften.

Det är upptakten till ett av övningsmomenten som genomfördes i Kungsängen utanför Stockholm under torsdagen med syftet att samöva det svenska kompaniet (Papa Lima) och det lettiska skyttekompaniet (Alpha Coy) som tillsammans med sina respektive förband ska resa till Afghanistan inom kort.

Alla samarbetsländer samlade

Sverige och Lettland tillsammans med Norge och Finland ingår sedan förra året i det nordisk-baltiska samarbetet (Nordic-Baltic Transition Support Unit) i Afghanistan som har som främsta uppgift att ge rådgivning och utbildning till de afghanska säkerhetsstyrkorna. Eftersom Sverige är ramnation har representanter från samtliga samarbetsländer under ett par veckor övat tillsammans på olika platser i Sverige. 

Nyckeln till framgång

Att samöva inte bara olika enheter utan också olika nationer är en nyckel till framgång enligt kapten Agris Liepnis som är kompanichef för det lettiska skyttekompaniet.

– Jag lägger stor vikt vid att träffas och lösa uppgifter tillsammans. Man lär på så sätt känna varandra och vi lär oss hur vi kan hjälpa varandra ute på fältet. Att vi kommer från flera olika länder innebär givetvis en del utmaningar när ska hitta ett sätt arbeta tillsammans. Ett exempel är språket och det märks extra tydligt när vi ska prata över radion med varandra. Men det är något som går att lösa med träning och det är ju det vi gör nu.

Redo att lösa sina uppgifter

Den lettiska kontingenten roterar i huvudsak ned i slutet av oktober till Afghanistan.

– Vi har tränat en hel del på hemmaplan. Vår utrustning står färdiglastad i containrar och nu genomför vi den här övningen där vi lär oss att interagera och samarbeta med våra svenska kollegor. Vi är definitivt redo att åka ned och lösa våra uppgifter.

Snabbt omhändertagande

I det svenska kompaniet ingår också sjukvårdare. Deras kunskaper ställdes på sin spets under fortsättningen av torsdagens övningsmoment.

När larmstyrkan nått fram till sina kollegor och börjar bli redo att röja vägbomben hörs plötsligt en skottsalva precis i närheten.  För att öva sjukvårdskedjan har övningsledningen beslutat att  spela upp ett scenario med en skadad soldat. Det står snart klart att en kulspruta av misstag har avfyrat flera skott och en svensk soldat har fallit till marken. Sjukvårdsgruppen förbereder sig genast för ett omhändertagande av den skadade när de får information om ytterligare en skadad. En soldat som stod uppluckad i sitt fordon i närheten ryckte till när han hörde skotten och föll ned från bilen och bröt benet i fallet. Det är också en del i övningen. Sjukvårdspersonalen gör en snabb överläggning och delar sedan upp sig för att på bästa sätt kunna hjälpa de båda skadade. De får den vård som kan ges på plats och förbereds sedan för transport med helikopter för vidare vård.

Realistiskt och komplext

Dorota Kajhem är en av sjukvårdarna som deltog i dagens övning. Hon pustar ut innan det är dags att göra uppsittning i sjukvårdsfordonet igen.

– Idag är sista dagen i den här övningen. Jag tycker att det här momentet är så realistiskt som det kan bli. Jag förväntar mig att fortsättningen på dagen kommer att innefatta övningar där allt vi har lärt oss tidigare under veckan ska sättas ihop till allt mer komplexa övningar. Under i stort sett hela vår utbildning har fokus legat på omhändertagande, samarbete och att hela tiden jobba tillsammans i team, dels internt vi i bilen och dels utåt med övriga enheter.

Intensivt men givande

Utbildningen för sjukvårdspersonalen har varit lång och intensiv.

– Utifrån en medicinsk aspekt så är jag så väl förberedd som man kan bli. Det har varit en mycket givande utbildning och jag är full med nya intryck.

Helikoptern som hämtat upp de skadade försvinner över de höstfärgade trädtopparna och efter en stund hörs en kraftig explosion en bit bort. Larmstyrkan har sprängt vägbomben och vakt- och eskortplutonen kan fortsätta mot sitt mål. Dagens första övningsmoment är löst.