De utbildar maliska armén

- Ni måste tänka på att framrycka dolt fram till respektive eldställning, det vill jag att ni förbättrar till nästa gång. Jag gillar däremot att du tar med dig observatören fram först med övriga i ett bakre läge, det ska du fortsätta med, säger vicekorpral Adam Allard till gruppchefen ur den maliska armén.

Den svenske instruktören utbildar de maliska gruppcheferna via tolk.
Den svenske instruktören utbildar de maliska gruppcheferna via tolk. Foto: Försvarsmakten
Instruktören håller genomgång i "klassrummet".
Instruktören håller genomgång i "klassrummet". Foto: Försvarsmakten

För snart en månad sedan roterade svenskarna till Mali för att lösa av den personal som ingick i EUTM Mali. Personalen som nu är på plats kommer till största delen från 32:a underrättelsebataljonen och tjänstgör till vardags på bataljonsstaben och på en underrättelseskvadron på K 3 i Karlsborg. Det svenska bidraget består av ett fåtal stabsofficerare, en kompaniledning och ett plutonslag på totalt tio man. Huvuduppgiften är att träna tredje skyttekompaniet, 3ème Compagnie d'infanterie, tillsammans med finska och baltiska kollegor.

Efter överlämningen från det första styrkebidraget EUTM Mali 01 så har svenskarna koncentrerat sig på acklimatisering och förberedelser. Förutom ett gediget Power Point-race som syftade till att synka alla 23 nationer som arbetar här så har de också hunnit med att träna upp sina färdigheter som instruktörer och repeterat sina soldatfärdigheter inom bland annat sjukvård. De börjar komma på plats och tycker det ska bli intressant att få börja arbeta med sina afrikanska kollegor.

För några dagar sedan anlände kompaniets gruppchefer. Efter en kort inkörningsprocess så drog svenskarna igång med en gemensam gruppbefälsskola. Gruppcheferna har tränats i grundläggande kunskaper och färdigheter så som vapenkunskap och exercis, eld och rörelse, försvar och anfall. Terrängen runt campen består av en vacker afrikansk natur, särskilt nu efter regnperioden, som erbjuder mycket bra träningsmöjligheter för soldaterna.

Övrig tid spenderas på gymmet, i löpspåret, med planering eller på verandan med en flaska vatten. ”Wellfare är ett relativt begrepp” som någon uttryckte sig, så man har det helt enkelt ganska bra.

Sakta men säkert fylls den maliska bataljonen på med soldater och svenskarna ser nu fram emot att få påbörja arbetet med sin huvuduppgift.