Tuff tävling avgjord mitt i Stockholm

Vinden var stark och kylig, regnet hängde till en början i luften, men det hindrade inte deltagare ur Kustjägarkompaniet och sällskapet Kustjägarveteranerna, att tillsammans med 4000 kvinnor och män genomföra en av Sveriges tuffaste tävling, Tough Viking.

Container full av lervatten som de tävlande skulle dyka i Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
De Amerikanska fotbollspelarna mötte på stort motstånd från kustjägarna Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Armgång, var ett av de många hinder Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Ännu var det en bit kvar till mål Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Varje kvart gick startskottet för nya tävlande Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Kustjägaren Dennis Hultgren var nöjd med tävlingen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En av kustjägarna fick ett fult sår som senare fick sys Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Tävlingsformen kommer ursprungligen från USA och England där den är mer känd som ”Obstacle Race”. Allt fler har de senaste åren sökt sig till den här typen av tränings- och tävlingsform och trenden ser ut att hålla i sig. Nu har tävlingen för första gången genomförts i Sverige. Tävlingen gick ut på att i lag eller enskilt, springa en bana på 12 kilometer och ta sig igenom 15 olika hinder. Det var allt ifrån att åla sig under taggtråd, dyka i en container full av is, gå armgång, vada över en kanal till att slutligen ta sig igenom det sista hindret som bestod av hängande eltrådar som gav de tävlande multipla elstötar, innan de slutligen kunde springa i mål.

Kul och varierande tävling

Reservofficeren och kustjägaren Dennis Hultgren var en av de första som genomförde tävlingen i morse. Han såg tävlingen som ett bra träningstillfälle inför ett kommande maratonlopp i Frankrike.
– Det var fantastiskt roligt att delta i Tough Viking. För att vara första gången som tävlingen genomförs i Sverige, tycker jag att den är väldigt välorganiserat. Det är också kul att det är en sådan variation på tävlingsdeltagare, unga, gamla, kvinnor och män. Det som också är positivt är att man väljer själv vilken nivå man vill tävla på och om man vill tävla individuellt eller i grupp. Jag själv ingick i en grupp med killar från Kustjägarkompaniet och sällskapet Kustjägarveteranerna. Jag kan verkligen rekommendera den här tävlingen för alla, inte minst för mina kollegor i Försvarsmakten då tävlingsbanan har många likheter med den typ av träning vi ägnar oss åt, säger Dennis

Det var många tävlande så för att alla 4000 anmälda skulle hinna springa banan, genomfördes starter varje kvart. Några som väntat i många timmar på att få starta var ännu en grupp kustjägare.
– Vi ser fram emot att genomföra tävlingen. Vi har dock inte tränat något specifikt för Tough Viking, utan vi har genomfört den vanliga träningen som vi gör på jobbet, det är blandat kondition, snabbmarscher och stridshinderbana, sa gruppen som snart skulle starta.

Det första hindret de skulle passera var den som kallades för ”pain”. Hindret bestod i att ta sig förbi ett gäng Amerikanska fortbollsspelare som gav de tävlande stort motstånd. Fotbollsspelarna möttes av minst lika stort motstånd när de fem kustjägarna rusade fram, tillsammans med några hundra till.
Även den här gruppen ur kustjägarkompaniet kom i mål efter lite mer än en timmes slit. De såg oförskämt pigga ut.
– Det var hur kul som helst, det blev lite blodvite på en av oss då det var något vasst i iscontainern. Men annars känner vi oss pigga och starka efter loppet och gör gärna detta igen, sa gruppen

I skrivande stund har inte tävlingsresultaten presenterats, men vi kan konstatera att det gick bra för killarna ur kustjägarkompaniet och från sällskapet Kustjägarveteranerna. Alla som överhuvudtaget genomförde tävlingen har gjort ett bra jobb.