Soldaternas synpunkter i fokus under besök

Det var högt i tak när arméinspektören, general Anders Brännström, träffade soldater i Afghanistanstyrkan under veckan.
- Jag har träffat proffsiga och väl samövade soldater som är helt inriktade på att lösa uppgiften på ett bra sätt.

Arméinspektören, general Anders Brännström, besökte Patrol Base Jukka i provinsen Samangan och lyssnade på synpunkter från svenska soldater på plats.Soldaterna hade bland annat frågor kring bemanning och sjukvård.
Arméinspektören, general Anders Brännström, besökte Patrol Base Jukka i provinsen Samangan och lyssnade på synpunkter från svenska soldater på plats.Soldaterna hade bland annat frågor kring bemanning och sjukvård. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Basen i Aibak i Samangan ligger drygt tio mil från Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Med helikopter tar resan ungefär en halvtimme.
Basen i Aibak i Samangan ligger drygt tio mil från Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Med helikopter tar resan ungefär en halvtimme. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Soldaterna fick tillfälle att resonera kring frågor som bemanning, hur försvaret lagt upp byte av personal i Afghanistan och hur sjukvårdskedjan används. Det levererades både synpunkter och idéer. Arméinspektören gillar attityden att soldaterna öppet påpekar saker som kan bli bättre.

- Det är långsiktigt en bra medicin för framgång - och väldigt svenskt, säger general Anders Brännström.

Arméinspektören träffade den svenska ledningen för Nordic Baltic Transition Support Unit som består av officerare från Sverige, Lettland, Finland och Norge.

General Brännström hann, trots ett relativt snabbt besök, träffa svensk personal som arbetar på basen Marmal som ligger ett kort stycke utanför Mazar-e-Sharif. En liten bit från stadskärnan i Mazar-e-Sharif finns Camp Northern Lights där större delen av de svenska soldaterna normalt finns när de inte patrullerar i operationsområdet som består av provinserna Balkh och Samangan. I Aibak, som är provinshuvudstad i Samangan besöktes den lite mindre basen Patrol Base Jukka som normalt drivs av finska soldater, men som sedan några veckor förstärkts av svenska och lettiska soldater, eftersom man gör fler patruller i området.

- Det goda intrycket jag hade om det här förbandet har besannats under mitt besök, säger general Anders Brännström.