Mästerskap på nyinvigd bana

Under andra veckan i september hölls försvarsmaktsmästerskap i stridshinderbana (FMM) på P 7. Tävlingen är fortfarande relativt ny och antalet deltagande regementen var lågt, men viljan och kämpaglöden från de som kom till start var desto högre.

Den klassiska armgången var tidsödande för många par. Foto: Karl Bendroth/Försvarsmakten
Det vinnande paret Daniel Karlsson och Marcus Bill tog däckhindret galant. Foto: Karl Bendroth/Försvarsmakten
Båda deltagarna i paret måste komma i mål för att de ska få sin tid. Foto: Karl Bendroth/Försvarsmakten
Den relativt korta hinderbanan gjorde det möjligt för många att hålla en hög fart genom hela banan. Foto: Karl Bendroth/Försvarsmakten
Ett högt näthinder var ett av de nya hindren på banan. Foto: Karl Bendroth/Försvarsmakten

Mästerskapet i stridshinderbana genomförs parvis och från slutet av banan hördes tunga andetag från slutkörda deltagare.

– Persson, jag är så fruktansvärt trött.
– Äh, kom igen nu, bit ihop.

Paren kämpade med att ta sig över banans 13 hinder. Runt omkring står folk och hejar på deltagarna.

Banan fick nyligen sina nya hinder besiktigade och godkända. Stridshinderbanan blev även invigd tidigare under tävlingsdagen av regementschefen Michael Nilsson.

Men om det var sammanbitna miner ute på banan så var det mer avslappnat i mål. Sista paret ut och enda deltagarna i den öppna klassen (med deltagare blandat med olika regementen och centra) var Ola Modéer från P 7 och Jan-Henrik Bäck från Militärhögskolan Karlberg, Försvarsmaktens Idrotts- och Friskvårdsenhet.

De tyckte bägge att det nya pyramidhindret samt kryphindrena var de som tog mest kraft. Båda tror även att de hade gjort en bättre tid om de hade hunnit träna ihop sig lite mer.

– Det är en väldigt rolig tävlingsform som är både snabb och tuff. Dessutom är tävlingen väldigt soldatnära eftersom man springer i par och hjälper varandra med de hinder som man kan ha svårt för, säger Jan-Henrik Bäck.

Arrangörerna, friskvårdsavdelningen på P 7, är nöjda med hur tävlingen genomfördes.

– Det är många av deltagarna som tyckte det var tungt med sista löpsträckan till mål men alla som har sagt något har tyckt att tävlingen var väldigt rolig. Vi kommer att fortsätta utveckla hinderbanan och fråga kompanierna vilka hinder de saknar, säger Karoline R Ingemarsson, på P 7:s friskvårdssektion.

På bästa tid kom Daniel Karlsson och Marcus Bill från P 7 på 11:42. Silvermedaljörer blev Jonathan Öhrling och Jonas Jönsson, P 7. På bronsplats kom Tobias Larsson och Johan Persson, även de från P 7.

Deltagare från Ledningsregementet och Karlberg/FMIF deltog vid mästerskapet.