HMS Halland drog publik i Kalmar

När Första ubåtsflottiljen besökte Kalmar den 29 augusti var det många som tog tillfället i akt att besöka ubåten. Några utmanade till och med sin rädsla för trånga utrymmen.

HMS Halland på väg att förtöja i Kalmar. Foto: Foto: Jonas Thern/Försvarsmakten
En av de besökande gymnasisterna, Ida Andersson, tittar ut genom periskopet. Foto: Foto: Jonas Thern/Försvarsmakten
Många intresserade passade på att besöka HMS Halland under besöket. Foto: Foto: Jonas Thern/Försvarsmakten
HMS Halland på väg in till kajen i Kalmar. Foto: Foto: Jonas Thern/Försvarsmakten

Det var många gymnasieungdomar som tog tillfället i akt och kom på besök. Besöksantalet var cirka 400 personer då HMS Halland hade öppet för visning. 
Besättningen, som under natten hade tagit ubåten till Kalmar från hemmahamn i Karlskrona, fortsatte att gå i sina sjövakter, vilket gjorde att besökarna helt plötsligt fick se folk krypa in i sina hytter för att sova.

– Det var mindre än vad jag trodde, säger Ida Andersson som läser samhällsprogrammet med inriktning idrott och ledarskap på Stagneliusskolan i Kalmar. Jag hade höga förväntningar redan innan vi kom hit, men det var bättre än jag trodde, fortsätter Ida.

Det var inte bara gymnasieungdomarna som tyckte att det var intressant att komma ombord på ubåten, även allmänheten som hade vägarna förbi erbjöds att gå ombord och titta på hur HMS Halland ser ut inuti. Ett av de mer ovanligare inslagen i ubåtsmännens vardag var den reporter från Sveriges Radio P4 som sprang runt och sände live inifrån ubåten, det är ingenting som händer till vardags.