Från utmaning till utmaning

Nytt fartyg. Nya arbetsuppgifter. Nya kollegor.
Så ser verkligheten ut för Jacob Julin som är ny systemtekniker ombord på HMS Ven på Fjärde sjöstridsflottiljen.

Jacob Julin lär sig att manövrera fartyget med hjälp av erfaren officera på plats.
Jacob Julin lär sig att manövrera fartyget med hjälp av erfaren officera på plats. Foto: Leah Zapeda Jorsell/Försvarsmakten
Några av de svenska och utländska fartyg som är med på övningen.
Några av de svenska och utländska fartyg som är med på övningen. Foto: Leah Zapeda Jorsell/Försvarsmakten
Under ett brandlarm gäller det att komma på plats snabbt och få på sig utrustningen.
Under ett brandlarm gäller det att komma på plats snabbt och få på sig utrustningen. Foto: Leah Zapeda Jorsell/Försvarsmakten

Jacob har sett fram emot det här länge. Först tre månader av grundläggande militär utbildning, plus tre månader av befattningsutbildning. Men nu står han här, klädd i sin uniform. Redo för Northern Coasts, NOCO. Redo för nya äventyr.

– Det kändes jättebra fram tills två timmar innan vi skulle kasta loss. Då fick jag lite ångest, säger han.

Det var en förväntansfull men något nervös Jacob som klev ombord på HMS Ven förra veckan. Han skulle ge sig ut på en tolv dagars lång övning med helt nya människor. Människor som han kommer att arbeta väldigt nära inpå. Sova med, äta med och umgås med, som i vilken familj som helst.

– Det gäller att samarbeta och ta för sig. Hittills har det gått bra. Alla är jättetrevliga och villiga att hjälpa till. Jag gillar att det är så bra stämning mellan alla, säger Jacob.

Ombord på ett minröjningsfartyg bor cirka 20-25 personer. Både sjömän och officerare. Här arbetar man i grupper om två. Den ena går vakt och arbetar medan den andra halvan sover. Sex timmar på och sex timmar av. Under sina lediga timmar ska personalen hinna med att äta, sova och träna. En balans som är otroligt viktigt för att hålla humöret uppe när man befinner sig ute till sjöss.

Det är första dygnet på övningen och för Jacob har det varit en lång dag. Det har varit allt från luftförsvarsövning till olika skyddslarm. Han har följt sina kollegor och lärt sig av sina misstag, som till exempel att sängen ska bäddas på ett visst sätt. Här ska det vara ordning och reda på allt. Han har egentligen inte gjort så mycket som förväntas av en systemtekniker, utan det mesta har handlat om sjömanskap, sådant som alla ombord måste kunna.

– En stor utmaning är att skärma av sig från resten av världen. Men för att kunna få lite egen tid och tänka på annat tog jag med mig tre riktiga bra böcker, säger han.

Jacob kommer från Stockholm och det är en av anledningar till varför han valde just Fjärde sjöstridsflottiljen. När han pluggade teknik på Chalmers i Göteborg fick han upp ögonen för Försvarsmakten och bestämde sig för att söka till grundläggande militär utbildning, GMU.

– Jag har redan lagt ner tre år av mitt liv på studierna, det vore dumt att kasta bort det. Någon gång i framtiden har jag tänkt avsluta mina studier. Jag har trots allt bara två år kvar men nu vill jag göra det här ett tag, säger Jacob Julin.

Klockan är strax efter nio på kvällen och han har precis gått av sitt pass. Efter flera timmar sittandes på bryggan är det äntligen dags för lite middag. Det är en nöjd men trött Jacob som ser fram emot morgondagen. När han är klar reser han sig upp, tar tag i sin bok och beger sig mot hytten. Förhoppningsvis orkar han läsa några rader innan han försvinner in i drömmarnas land.