Försvarsministern om ett nordiskt samarbete och Archer

Vid ett seminarium gällande säkerhet, talade försvarsminister Karin Enström mycket om samarbetet mellan de nordiska länderna. Hon påpekade att det gemensamma arbetet har utvecklats, men att samarbetet ska fördjupas än mer. Hon valde även att nämna Archerprojektet mellan Norge och Sverige som ett lysande exempel på ett väl genomfört samarbete.

På plats vid seminariet var inte bara Försvarsminister Karin Engström utan även andra intresserade lyssnare.
På plats vid seminariet var inte bara Försvarsminister Karin Engström utan även andra intresserade lyssnare. Foto: Victoria Välilä/Försvarsmakten
Försvarsminister Karin Enström i talarstolen.
Försvarsminister Karin Enström i talarstolen. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

– Jag hade förmånen att testa Archern redan för ett år sedan, den är avancerad och kommer att passa väldigt bra i Försvarsmakten, sade Försvarsminister Karin Enström.

Samarbete

Under Försvarsministerns föredrag vid seminariet valde hon att specifikt lyfta fram Artilleriregementets gemensamma arbete med Norge gällande Archer. Hon framhöll att vikten av ett nordiskt samarbete inte blir mer konkret än Archerprojektet.
– Det gemensamma arbetet har utvecklats mycket eftersom vi har haft möjligheten att träffas mer frekvent. Samarbetet handlar om allt från materiel till olika slags förmågor, fortsatte Förvarsministern.
Under seminariets olika uppehåll fick konferensdeltagarna möjligheten att bekanta sig mer med Archer. En del av frågorna kring det mobila pjässystemet handlade om samarbetet med Norge, men även om varför Archern inte stod klar i tid.
– Ser man inte helheten så kan jag förstå att många är upprörda, jag brukar förklara det med att en optimistiskt tidsplan har justerats, sade Björn Isaksson, systemledare på ArtSS.

Missnöjd

Förseningen av Archer har gjort många frågande till pjässystemets existens. Något som Försvarsminister Karin Enström har förståelse för:
– Personligen är jag inte alls nöjd med att Archer har blivit fördröjt, jag förstår frustrationen hos alla soldater och kollegor som arbetar med Archer, sade Karin Enström och fortsatte:
– Jag är en av dom som verkligen ser fram emot att den nu äntligen verkar vara på väg.