Flyginsatsen i Mali fördröjs

Den svenska flygtransportinsatsen i Mali skulle vara på plats i huvudstaden Bamako från den 1 oktober. Men FN:s planering har inte kommit så långt att bidraget kan tas emot. Därför sätts nu truppbidraget i beredskap tills vidare.

Nu får förbandet tid till att kvalitetssäkra de sista förberedelserna, säger Peter Cauwenberg , chef FM01.
Nu får förbandet tid till att kvalitetssäkra de sista förberedelserna, säger Peter Cauwenberg , chef FM01. Foto: Foto: Dag Enander/ Försvarsmakten

– Vi har förberett oss för den uppgift vi fått från Regeringen och vi är även fortsättningsvis beredda att lösa uppgiften, men just nu kan FN inte säga när vår insats kan påbörjas, säger Micael Bydén, flygtaktisk chef på Försvarsmakten.

Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali, Minusma, är fortfarande under uppbyggnad. Tills FN meddelar att det svenska styrkebidraget kan etableras i området ska förbandet ha beredskap fram till 30 november 2013.

Beredskapstiden inom förbandet kommer att variera, men avsikten är att förbandet ska kunna påbörja transporten till Mali inom 30 dagar.

– För förbandet innebär förseningen inga problem utan ger oss utifrån en tidigare tajt planering istället tid till att kvalitetssäkra de sista förberedelserna, säger Peter Cauwenberg , chef för insatsförbandet FM01.

Försvarsmaktens planerade bidrag består av ett transportflygplan av typen TP 84 (C-130 Hercules), en flygsäkringsstyrka, en flygtransportenhet och en nationell stödenhet, totalt cirka 70 personer. Uppgiften är i huvudsak att transportera material och personal åt Minusma mellan södra och norra Mali.