"Det gäller att inte ge upp när man är längst ner på botten"

Viljan är stor för att slutföra den grundläggande militära utbildningen vid Göta ingenjörregemente. Lisette Nilsson och Edvin Bringner är mitt i utbildningen och ingen av dem ångrar att de satte sin fot innanför grindarna den där soliga dagen i augusti. Men visst har det varit motgångar.

Lisette Nilsson träffar mitt i prick. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Edvin vill bli framtida fordonsförare. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Noggrannhet är viktigt i många moment. Foto: Sebastian Winther/Försvarsmakten
Stöttande kamrater är en viktig del i utbildningen Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Intresset för att jobba i Försvarsmakten väcktes för både Lisette och Edvin genom bekanta. När de blev antagna var det träning som gällde, men Edvin medger att han skulle behöva göra fler armhävningar än han faktiskt gjorde. Lisette har tränat handboll under lång tid och har därför haft en bra grund i både kondition och styrka men tycker själv att hon att hon skulle behövt träna med mer utrustning innan hon kom hit. När de kom till Göta ingenjörregemente (Ing 2) var de två förvirrade rekryter som inte helt visste vad som väntade dem under de kommande tre månaderna.

– I början var det förvirrande var man skulle vara och man förstår ju inte helt vad man ger sig in på förrän man faktiskt är här. Jag började leta efter individer som såg lika förvirrade ut som jag, säger Lisette.

– Det var inte som jag trodde när jag kom hit, det var lite mer strikt men det var bara positivt för min del, säger Edvin.

Rekryterna har under utbildningen sovit i fält flera dagar i sträck vilket kan innebära att sömnen blir lidande och psyket sätts på prov.

– Jag sov runt en timma varje natt när vi låg i fält och efter fyra dagar var jag rätt febrig och var nära på att ge upp när jag mådde för jäkligt, men det gäller att inte ge upp när man är längst ner på botten, säger Lisette.

Både Edvin och Lisette tycker att det psykiska är det som har varit jobbigast. Under de tuffaste perioderna har de hela tiden haft tanken om att aldrig ge upp i bakhuvudet. Även peppande kamrater och befäl har fått dem att inse att de klarar det, trots att det är tufft just för stunden.

Resan framöver

Håkan Friman och Joakim Carlsson är befäl på Ing 2 och ansvariga för höstens GMU-omgång. De är nöjda med rekryterna och vad de har presterat hittills.

– Det är ett gäng som har haft klart för sig vad de har sökt till innan de kom hit och därför har de kommit in snabbt i verksamheten, säger Joakim.

Framöver kommer utbildningen bjuda på både tuffare och mer utvecklande veckor och Håkan tillägger att rekryterna framöver kanske tänker att de kan vissa saker utantill och då riskerar att tappa i noggrannhet.

- Man ska fullfölja med fanan i topp hela vägen, säger Håkan.

GMU är första delen i Edvin och Lisettes resa mot anställning i Försvarsmakten. Efter utbildningen får de söka en specifik befattning i Försvarsmakten och påbörja en förberedande soldatutbildning för att sedan bli anställda soldater inom det område de är utbildade inom. Lisette vill, om hon tänker fortsätta inom försvaret, satsa på sambandsledningsfunktionen och Edvin vill bli fordonsförare.

Vi kommer följa Edvin och Lisette för att se hur det går för dem under resten av resan mot anställningen i Försvarsmakten. Just nu kan du som vill göra samma resa som dem ansöka till GMU vid Försvarsmakten som startar i mars 2014. Följ länken så är du ett steg närmre - Ansök här.