Det är aldrig för sent

Johan 55, soldat och mekaniker

Johan Magnusson fyller 55 år idag söndagen den 22 september. Han har varit anställd som soldat och mekaniker vid I 19 sedan i maj.
– Det här passar mig perfekt, jag har alltid trivts inom det militära, att arbeta med unga människor gör att jag känner mig yngre själv, berättar Johan.

Mikael Olofsson, chef för reparationstroppen i samtal med sin erfarne mekaniker Johan Magnusson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Magnusson, 55 år och kontinuerligt tjänstgörande soldat och mekaniker på I 19. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Trosskompaniet är en av de enheter som gör att en bataljon kan fungera och lyckas i strid. Kompaniet ser bland mycket annat till att de stridande delarna förses med mat, ammunition och drivmedel. Här finns även en sjukvårdspluton, transportresurser och en reparationstropp. Johan tjänstgör som mekaniker på just reparationstroppen och är en av 45 soldater på kompaniet, dessa 45 ska bli 70 när bemanningen är klar.

– Jag har arbetat med rekryteringen av personal ett tag och jag blev faktiskt lite överraskad när Johans namn dök upp bland dem som sökte jobb här. Jag känner Johan sedan tidigare så jag visste ju vilken kompetens och erfarenhet han har. Johan kom hit och tittade närmare på vad tjänsten som mekaniker skulle innebära och han nappade direkt så vi anställde honom. Han är förmodligen den äldste kontinuerligt anställde soldaten i landet, berättar kapten Mikael Olofsson, chef för reparationstroppen.

Födelsedagsbarnet Johan är som de flesta förstår en erfaren man inom det tekniska skrået.
– Jag har arbetat som mekaniker i det civila hela livet på många olika arbetsplatser, både i Sverige och utomlands. Men jag har också en bakgrund inom det militära, jag har faktiskt gjort 14 utlandsmissioner, nästan alla som mekaniker, den första i Sinai när jag var 19 år och den senaste i Afghanistan 2010. Däremellan har jag varit på Cypern, i Libanon, Bosnien, Makedonien och Kosovo.  

Hur kommer det sig att du sökte jobb som soldat?
– Jag tänkte, jag är ju frisk så varför inte. De senaste fem åren har jag åkt fram och tillbaka mellan hemmet i Luleå och Afrika där jag arbetat som mekaniker. När jag slutade med det kände jag inte alls för ett vanligt sju till fyra jobb på någon verkstad. Och jag har ju alltid trivts inom det militära.

För bataljonen har rekryteringen av Johan redan visat sig mycket lyckad.
– Han har blivit ett starkt kort på bataljonen, han har så stor erfarenhet inom hjulfordon, bandvagnar och traktorer så vi behöver inte skicka lika många fordon på verkstan för reparation. Sen hoppas vi att vi kan rekrytera några fler mekaniker som Johan kan lära upp, säger Mikael Olofsson.
– Jag hoppas att vi snart blir fler, jag ser fram emot att få lära upp dom, säger Johan.

Hur känns det att fira sin födelsedag i skogen och hur har du firat den idag?

– Jag har ju firat mina födelsedagar på många konstiga platser genom åren så jag är van. Nu på morgonen fick jag en kaka med en tändsticka som dom hade tänt, det var en trevlig liten gest, avslutar Johan Magnusson, förmodligen Sveriges äldste kontinuerligt tjänstgörande soldat.

Se fler bilder från söndagens verksamhet under Höstlöv på www.facebook.com/initton.