Ångermanlands hemvärn i beredskap i översvämningsområdet

Stora delar av Västernorrland är sedan mitten av veckan drabbat av översvämningar. Orsaken är det kraftiga regnandet som har lett till att flera vägar i området är stängda på grund av höga vattenflöden. I området finns Ångermanlands hemvärnsbataljon som nu ligger i beredskap med 25 man och tre bandvagnar för att hjälpa till om det behövs.

15 hemvärnssoldater ur Ångermanlands hemvärnsbataljon skottade ihop 500 sandsäckar under torsdagskvällen. Foto: Hans Pahlin/Försvarsmakten

– Vid 12-tiden igår torsdag blev vi kontaktade av Räddningstjänsten som hade ett akut behov av sandsäckar. Vi levererade de säckar vi hade och under kvällen samlade vi ihop 15 man och skottade ihop ytterligare 500 sandsäckar som vi har överlämnat till räddningstjänsten, säger bataljonschefen Hans Pahlin.

Enligt SMHI är det ett frontsystem som har parkerat över mellersta Norrland.
– Eftersom det ligger så pass stilla som det gör ger det rikligt med regn, uppger en av meteorologerna vid SMHI till TT.

Det började regna kraftigt i måndags och på sina håll har det kommit stora regnmängder. Vissa orter i Västernorrlands län har fått 130 millimeter regn från i måndags fram till torsdagsmorgonen. Under fredagen rörde regnvädret sig sakta norrut.

Läget var på fredagseftermiddagen som på torsdag kväll, kritiskt men stabilt.
– Vi ligger i beredskap med 25 man och tre bandvagnar för att kunna rycka ut om läget förändras och vi behöver hjälpa till, säger Hans Pahlin.