Intensiv vecka för fältartisterna i Kosovo

I juli spelade Försvarsmaktens fältartister för den svenska kontingenten i Kosovo. Man gjorde förutom den stora finalspelning på KFOR:s huvudcamp, även spelningar för de svenska samverkansteamen i Pristina och Gracanica. Spelningarna var mycket uppskattade både bland den svenska personalen och den internationella publiken.

Under juli spelade fältartisterna för sista gången i Kosovo. Foto: Försvarsmakten
En uppskattad spelning vid barnsjukhuset i Pristina. Foto: Leif Öhrbom/Försvarsmakten
Fältartisterna spelade både på militära camper och på andra platser. Denna konsert hölls i staden Kosovo Polje. Foto: Leif Öhrbom/Försvarsmakten

Fältartisternas schema var under veckan mycket späckat. På onsdagen började man med en spelning för det svenska samverkansteamet i Gracanica och de av teamet särskilt inbjudna gästerna. På torsdagen följdes denna spelning upp med en spelning för det svenska teamet i Pristina.

På lördagen var det så dags för Grand finale. Den största spelningen under denna vecka hölls i ett stort tält på KFOR:s huvudcamp, Camp Film City och alla som jobbar på campen var inbjudna. Många hade hörsammat denna inbjudan och rockade loss till gamla och nya låtar som professionellt framfördes av Försvarsmaktens fältartister.

För fältartisterna, vars uppgift är att göra den här typen av spelningar för Försvarsmaktens förband så markerar denna veckas spelningar i Kosovo också slutet på en epok. När Försvarsmakten nu avvecklar det svenska militära engagemanget i Kosovo, så innebär det naturligtvis också att fältartisterna spelat här för sista gången.

Henrik Gebhardt