Framgångarna fortsätter

Tänk dig att springa två mil, lägg därefter till fem kilometer simning. Bara tanken kan framtvinga svettningar hos vissa personer. Detta är verkligheten i många av de swimrun tävlingar som arrangerats i år. Många av dessa tävlingar har vunnits av Lars Ekman som till vardags jobbar på Röjdykardivisionen, Fjärde sjöstridsflottiljen.

Många förväntansfulla tävlande innan start i Amfibiemannen. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Lagen får max vara tio meter ifrån varandra under simmomenten. Foto: Jan-Henrik Bäck
Det kan vara varmt nog att springa i sol, våtdräkten gör det inte kallare. Foto: Jan-Henrik Bäck

Lars är idag regerande nordisk mästare i Marin femkamp. En tävling han även lyckades bli världsmästare i 2012 och en andra plats 2013. Men de senaste månaderna har ägnats till att tävla i de relativt nya swimrun tävlingarna som är mycket populära. En andra plats i Amfibiemannen tillsammans med sin bror, Jonas Ekman, seger i Öloppet och en avslutande seger i Ångaloppettillsamans med Björn Englund nu i helgen, är ett imponerande facit.

–Jobbigast var Öloppet, mycket på grund av tuff terräng och att det är det längsta loppet av de tre. Men högst intensitet var det i Ångaloppet som var väldigt roligt att springa med många byten mellan simning och löpning, säger Lars Ekman.

Tre helger i rad med hårda fysiska prestationer kräver bra förberedelser.

– För mig så ligger fokus på Marin femkamp så träningen inriktas mycket till simning och intensiv löpning med mycket intervallträning. Inför de längre loppen växlar jag om lite i träningen och kör mer med simpaddlar och lägger in lite längre löppass, säger han.
2011 deltog han i loppet Ö till ö där han slutade tvåa. Ö till ö räknas som ett av de tuffaste endagstävlingarna som arrangeras. I år så kommer han dock inte delta men nästa år så står han på startlinjen igen med höga krav på sig själv.

– Nu är det slut med tävlingar för i år, så hårdträningen inför nästa säsong är redan igång. Ötillö är inte mitt huvudmål men att vinna är ju aldrig fel. Tävlingssäsongen 2014 börjar med det Nordiska mästerskapet i Marin femkamp i juni, säger Lars.

2014 får utvisa om han kammar hem fler vinster men mycket pekar mot det.

– Målet är självklart att alltid gå för vinst. Konkurrensen hårdnar i och med att intresset för dessa tävlingar ökar. När man jobbar i Försvarsmakten är förutsättningarna är goda för att träna och förbereda sig på bästa sätt, säger Lars.

Istället för att springa runt i våtdräkt och svettas varje helg, så får nu Lars fortsätta att utbilda nya röjdykare. Nästa kull med röjdykare tar examen den 26 september. Kanske är de någon av dem som står som vinnare i någon av swimrun tävlingarna nästa år.

Magnus Jirlind