En del av besättningen är hemma

Från stekande ökensol till regnig svensk sensommar. Det var vad som mötte ett trettiotal sjömän, soldater och flygare som tjänstgjort i EU:s marina styrka, Operation Atalanta utanför Somalias kust. Den fyra månader långa insatsen ME 03 avslutades den 6 augusti och i dag har en del av besättningen kommit hem.

Flygvapeninspektören delar ut medaljen för internationella insatser. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
Försvarsminister Karin Enström tackar besättningen. Foto: Dag Enander

— Sjömän, soldater och flygare. Hjärtligt välkomna hem. Ni har haft ett stort engagemang och arbetat hårt. Skydda sjöfarten, havsövervakning och underrättelsearbetet är några av de uppgifter ni har haft och jag är imponerad över er professionalism. Ni har representerat Försvarsmakten och Sverige väl, sa Micael Bydén, Försvarsmaktens flygvapeninspektör vid medaljutdelningen. 

Operation Atalanta syftar till att ge skydd åt fartyg som för World Food Programes (WFP) räkning transporterar mat till nödställda i Somalia. Operationen syftar även till att skydda de sjötransporter som Afrikanska unionens insats i Somalia (AMISOM) genomför, övervaka fisket utanför Somailas kust samt avvärja och bekämpa sjöröveri och väpnade rån mot fartyg. Sverige bedriver ett långsiktigt utvecklingssamarbete med Somalia som under förra året uppgick till 130 miljoner kr i utvecklingsbistånd. En del av biståndet går till livsmedel genom WFP och sedan november 2007 har WFP transporterat mer än 800 000 ton mat till Somalias behövande befolkning. 

— Under 2013 beräknas WFP leverera humanitärt stöd till närmare två miljoner människor. Cirka 90 procent av all denna livsmedelshjälp tranposteras sjövägen. Det ni och hela EU Navfor har gjort är avgörande för att den här livlinan i form av hjälpsamlingar upprätthålls. Och därför är var och en av er att tacka för att FN:s mattransporter har nått fram, sa försvarsministern Karin Enström under sitt tal.

Utöver bordningsstyrkan och helikopterpersonal fanns bland annat systemtekniker och kockar i besättningen.  Sergeant Therese Pettersson och korpral Therese Modig berättar att de fått vänner för livet, haft kul ihop men att de också längtat hem. 

— Jag längtar efter att få krama om min familj och umgås med dem. Sen ska jag bara ta det lugnt i soffan för på måndag börjar skolan. Jag ska gå officersprogrammet, säger Therese Modig. 

Therese Petterson arbetade som kock på HMS Carlskrona och berättar att det känns skönt att komma hem till vardagen med lite mindre rutiner. Och om tio dagar blir hon en av de första som påbörjar den anpassade specialistofficersutbildningen i Karlskrona. Hon berättar också att man som kock ombord inte får laga den maten man själv vill. 

Vad ska du äta ikväll Therese?

— Antipasti ska jag laga och dricka ett glas vin, säger Therese Petterson. 

Suvita Ballchand