Drill med smak av svett och sågspån

”Det var det häftigaste jag någonsin gjort! Faan, vad högt det va! Nu vill jag hoppa igen!” När kadetterna kommer inspringande från fältet i Flugebyn efter första fallskärmshoppet så sprutar det spontana kommentarer ur deras adrenalinrusiga munnar. Man kan skönja skräckblandad förtjusning i de flestas ögon.

En kadett hänger i sin fallskärm medan Herkulesplanet försvinner i fjärran. Foto: Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
Fallprov i gungan måste bli godkänt för att få hoppa. Sågspånet letar sig in överallt vid landningen i övningshallen. Foto: Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
På morgonen inför hoppet så görs det rigorösa kontroller för att utrustningen är rätt påtagen och felfri. Foto: Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
Två hoppare dinglar trädtoppshöjd inför en snar landning. Foto: Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Under två veckor har den årliga hopputbildningen för Karlbergskadetterna genomförts i Karlsborg. Kadetterna har under dessa veckor bland annat övats i uthopp från tornet som är första momentet för att bland annat övervinna eventuell rädsla för att stiga av planet. I tornmomentet övas handgreppen som ska ske omedelbart efter uthoppet. In i kontrollställning, observation eventuell frånstyrning med mera.
Falldrill genomförs i hopphallen timme ut och timme in med hjälp av olika hjälpmedel, sågspånet letar sig obönhörligt in i näsa, mun och blandat med svett blir den en kletig gröt att sedan vårda bort ur utrustningen. Landningsövningarna i gungan blir en första smak av hur marken kommer att möta kadetterna när de landar, en inte alltid angenäm överraskning.

På morgonen inför hoppet så görs det rigorösa kontroller för att utrustningen är rätt påtagen och felfri. Efter det så är det dags att gå till Herkulesplanet som väntar. Ordern ges ”Framåt lediga marsch”. Nu är det försent att backa ur om någon har haft den tanken. Tystnaden kan nästan höras. Inget stoj eller glam på väg in i planet eller under flygturen till fällningsområdet. Rampen öppnas och drivarlaget tar plats. Rött ljus, grönt ljus, gå! Så hänger de första hopparna i sina skärmar. Lag efter lag kliver ut över Tivedens skogsklädda landskap för att en knapp minut senare stå på backen som stolta fallskärmshoppare.

– Målet är att visa på drillen och föregångsmannaskapets betydelse för kadetterna i deras framtida roll som chef och ledare, säger Per Järhed, en av hoppmästarna vid K 3:s hoppmästargrupp, som varit instruktör vid kursen.