Unga lottor trivs i det gröna

Det är kollektivt samarbete och ansvar som står i fokus för de 19 deltagarna från hela landet som valt att gå Svenska Lottakårens Rookie-kurs där deltagarna är i åldrarna 15-18 år. Natten har de spenderat i sina enmanstält för att under dagen genomgå olika brandsäkerhetsövningar.

Victoria Juhlin släcker den brinnande dockan med hjälp av en filt. Foto: Karl Bendroth

Deltagarna hejar på varandra medan de en och en släcker branden i en tunna. Charlotte Blomqvist, 17 år från Stockholm och Kristin Gerhardsson, 18 år från Askersund, är nöjda med kursen.

– Det bästa är att man får utmana sig själv hela tiden, och dessutom är det väldigt roligt, säger Charlotte.

Det var Charlottes mamma som hittade en annons om Svenska Lottakåren, och efter att hon gått på en kurs och berättade om den, så gick även hennes mamma med.

Kristin hittade utbildningen på Facebook och tycker så mycket om den att hon nu går den för tredje och sista gången, eftersom man inte får vara äldre än 18 när man går just Rookie-kursen. Nästa gång blir det antagligen GU-F, Grundläggande soldatutbildning för frivillig personal.

–Men det har varit bra att komma tillbaka och få repetera, det är ju viktiga saker vi lär oss, säger Kristin.

Deras kamrater brukar först tycka att det låter tråkigt när de berättar att de är med i ”Svenska Lottakåren”. Men när de får höra om allt roligt och spännande som medlemmarna får göra, brukar de allra flesta tycka att det låter rätt häftigt.

Sova i enmanstält eller släcka bränder i all ära, men roligast av allt tycker båda är att man får skjuta.

– Det är spännande och inte direkt något som man kan göra någon annanstans, säger Kristin.

Varierande aktiviteter under kursens gång

Enligt skolchefen Bertil Öhrstrand är Rookie-kursen ett bra sätt att komma i kontakt med Svenska Lottakåren och Försvarsmakten då deltagarna får prova på mycket av det man kan få göra i frivilligorganisationen. Under de åtta dagar som kursen hålls, får deltagarna prova på allt från att skjuta ungdomsvapen kaliber 22 och sova i tält till grundläggande sjukvård och exercis.

Och det är fler från Svenska Lottakåren än bara Rookie-gruppen som håller till på Södra skånska regementet under sommaren. Även grundläggande soldatutbildning, ledningsstödsutbildning och instruktörskursen i ledningsstöd, IK 3, har hållit på sedan i midsomras.

– Jag tror att om fler hade vetat hur roligt det var, så hade det varit ännu fler som sökt sig till Lottornas kurser, avslutar Charlotte.

Karl Bendroth