Försvarsmaktsetappen satte punkt för O-ringen

Under den femte och sista etappen vid O-ringen 2013 stod Försvarsmakten som värd. I anslutning till campingen, den så kallade O-ringenstaden fanns dagens start och målområde. Under dagen bjöds förutom på bra tävlingar och ett strålande väder även en förevisning med militära inslag.

Många av deltagarna tog tillfället i akt och se på den militära förevisningen som genomfördes in närheten av dagens start och mål. Där visades Stridsfordon 90, Stridsvagn 122, Archer, Helikopter 10, Jas 39 Gripen och Artillerilokaliseringsradar, Arthur. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
I 19 regementschef Olof Granander prisutdelare Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
O-ringen 2013 Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
O-ringen 2013 Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tomas Halleman, Försvarsmakten. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
O-ringen 2013 Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Under årets tävlingar gavs Försvarsmakten möjlighet att stödja arrangemanget vilket gjorde det möjlig att under en vecka nå en ut till en intressant rekryteringsmålgrupp för att informera, intressera och entusiasmera att arbeta inom Försvarsmakten både som soldat, officer och Hemvärnsman. Målet var att visa den verksamhet som bedrivs och de möjligheter till intressanta arbetsuppgifter som erbjuds.

Ett infotorg byggdes upp i O-ringenstaden, där tävlande och alla övriga kunde ta del av en materielutställning, testa skytte och lite annat smått och gott under tävlingsveckan. Under fredagsmorgonen bjöds det på förevisning där målet var att deltagarna och de övriga ska minnas 2013 års O-ringen och Försvarsmakten.
Tomas Halleman, Försvarsmaktens ansvariga på plats för rekryteringen berättar:
– Vi är här på plats under O-ringen 2013 för att upplysa vilka möjligheter och materiel som finns inom dagens Försvarsmakt. Intresset har varit stort på kvällar och under den tävlingsfria dagen. Vi har fått ett femtiotal ungdomar som har varit riktig intresserade av att på ett eller ett annat sätt söka till Försvarsmakten. Vi har verkligen haft chans att visa upp oss och jag tror vi har fått bra reklam både under dagens etapp och under övriga veckan.

I 19 regementschef Olof Granander, tillika Bodens garnisonschef talade till deltagarna inför den sista etappen, Försvarsmaktsetappen:
- Jag hälsar er välkomna till dagens tävling och det är en stor ära för oss att vara värd. 
Han berättade också om Försvarsmakten i norra Sverige och att orientering alltid har varit en viktig kunskap för soldater och anställda inom Försvarsmakten och avlutade – låt dagens tävlingar starta.

O-ringen är en årlig tävling som genomförs i Svenska Orienteringsförbundets regi. Tävlingen flyttas till ny plats varje år. Under årets tävlingar deltog cirka 13000 personer.

Stefan Bokvist