Medaljregn i parken

Försvarsministern, Överbefälhavaren med flera hedrade våra nyhemkomna skånska afghanistanveteraner vid en solig ceremoni i Lund under fredagen.– Välkomna hem till Stadsparken, till Lund och till den blomstertid nu kommer. Tack för er insats, ni har gjort skillnad och ni ska vara stolta, sa överste Michael Nilsson, regementschef för Södra skånska regementet P 7.

Chefen för FS 24, överste Michael Claesson fick sin medalj För Internationella insatser av ÖB Sverker Göransson. Foto: Carl M Sjöstrand/ Försvarsmakten

Drygt 300 soldater och befäl ur FS 24, den nu hemkomna styrkan från Afghanistan fick på fredagen ta emot medaljer av ÖB Sverker Göranson, Insatschefen Anders Silwer och Arméinspektören Anders Brännström. Uppskattningsvis var drygt 3000 åskådare samlade i Stadsparken i Lund för denna ceremoni. Förutom många anhöriga var även en intresserad allmänhet på plats.

Under timmen före ceremonin konserterade Eslövs och Kristianstads hemvärnsmusikkårer. Arméns musikkår avlöste strax före själva ceremonin, efter att ha marscherat spelande genom Lunds gator och därigenom fått en svans av ytterligare ett hundratal intresserade.

Detta var första gången som P 7 arrangerade en medaljceremoni för sin egen Afghanistan-styrka. Det har tidigare varit brukligt att medaljceremonin hålls i Stockholm. Stadsparken i Lund visade sig vara en bra ceremoniplats, vilket både deltagare och åskådare kommenterade efteråt.