Veteraner hedrades

Den 29 maj hedrades för tredje året i rad veteraner och deras anhöriga vid sjöhistoriska muséet på Djurgården i Stockholm.  Han majestät konungen invigde veteranmonumentet och höll tal för veteraner och deras anhöriga. Senare under ceremonin utdelade kungen medalj till de veteraner som skulle hedras och tackade personligen för deras insatser.

Medaljerade veteraner framför minnesmonumentet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Den 10 juni 2010 instiftades den 29 maj som den dag då veteraner och deras anhöriga ska uppmärksammas för deras insatser, från och med 2012 är dagen en statsceremoni. Hedrandet gäller inte enbart Försvarsmaktens personal, Sverige har många veteraner från bland annat Polisen, Folke Bernadotte Akademin och Kriminalvården för att nämna några.

Efter hans majestät konungens tal, höll även Överbefälhavaren general Sverker Göranson och Försvarsministern Karin Enström tal till veteranerna och deras anhöriga.  Ceremonin bjöd också på sång och musik med solisterna Anders Ekborg och Anna Stadling, Stockholmspolisens musikkår, Individzonens anhörig kör och inte minst Arméns musikkår.

– Det har varit en fantastisk ceremoni och det känns bra i själ och hjärta att få ett erkännande för våra insatser i Kongo. Det känns också bra att nu ha en officiell minnesplats, berättade en veteran

Under hela dagen kunde veteraner och deras anhöriga och alla andra som passerade förbi vid sjöhistoriska muséet, träffa personal från de olika myndigheterna som genom åren deltagit i insatser, det var många glada återträffar.

– Vi har haft förmånen att få träffa många veteraner idag, många av oss har själva erfarenheter från olika insatser så det har varit väldigt givande att träffa några som har varit med på de första insatserna. När man träffar veteranerna går ju tankarna också till våra kollegor och vänner som just nu befinner sig i Afghanistan och Adenviken.
Veteranerna tillsammans med andra besökare har också uppskattat de båtturer vi har kunna bjuda på med stridsbåten, sa besättningarna på stridsbåtarna.


Korpral Marcus Klang tjänstgörande på Amfibieregementet tilldelades Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, i samband med förtjänstfulla insatser i samband med strider i Afghanistan 2012, han var dock förhindrad att delta vid ceremonin.