Prisade för sin insats

Pernilla Landsing och Tobias Nilsson, båda soldater vid I 19 fick måndagen den 6 maj ta emot utmärkelsen ”Årets trygghetsinsats”. Det var första gången utmärkelsen delades ut i Bodens kommun. Paret hade räddat en man och en kvinna ur en brinnande lägenhet den 15 december förra året.

Pernilla Landsing, soldat vid ledning- och understödskompaniet vid I 19. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tobias Nilsson, andra pansarskyttekompaniet, I 19.
Tobias Nilsson, andra pansarskyttekompaniet, I 19. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tobias Nilsson, andra pansarskyttekompaniet, I 19. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Den nya utmärkelsen ska gå till någon eller några som vågat agera och till exempel räddat liv, hindrat en olycka eller ingripit för att förhindra brott. Priset delades ut vid kommunfullmäktiges sammanträde av vice kommunalrådet Bosse Strömbäck och var på 2500 kronor vardera, ett diplom och blommor.

Hur kändes det att bli uppmärksammad på det här viset?
– Det var lite oväntat men kul att vi blev uppskattad för vår insats. Jag och min pojkvän har i Försvarsmaktenen fått lära oss att agera, ”bättre att göra någonting än ingenting alls”. Vi råkade vara på rätt plats vid rätt tillfället, det fanns inte någon annat att göra, säger Pernilla Landsing, soldat vid ledning- och understödskompaniet vid I 19, och berättar vidare.
– Det var lördagmorgonen den 15 december, jag och Tobias skulle gå till jobbet för att genomföra vakttjänst. Vi gick förbi den brinnande lägenheten och var först på plats och ringde 112 direkt, utan att tveka. Jag pratade med SOS alarm hela tiden vi var i den rökfyllda lägenheten. Samtidigt fick vi höra att det var en skadad man som inte kunde ta sig ut av en omtumlad kvinna som befunnit sig i den brinnande lägenheten, varvid vi hjälpte honom ut. Efteråt tänkte jag på vad som kunde ha hänt och då kom adrenalinet och jag blev ganska skakis, men min pojkvän Tobias Nilsson tog det lugnt.

En erfarenhet rikare

När de hade räddat mannen och kvinnan från den övertända lägenheten försökte det att släcka utan att lyckats. De stängde lägenhetsdörren och inväntade Bodens räddningstjänst. Efter insatsen åkte paret tillsammans med de skadade till Sunderby sjukhus för en undersökning. Ett par timmar senare lämnade Pernilla och Tobias sjukhuset efter en modig insats och en erfarenhet rikare.