Unga övas för nödsituation

Det är inte bara övningen Combined Joint Staff Exercise 2013 som pågår på Ledningsregementet i Enköping. I helgen genomförde Försvarsutbildarnas ungdomar sitt soldatprov för att visa vad de lärt sig under sin utbildning.

Skadad tas om hand av två ungdomar. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Ungdomarna går tre mil under soldatprovet.
Ungdomarna går tre mil under soldatprovet. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Mikaela Lundberg och Victor Stern tycker att gemenskapen är viktig.
Mikaela Lundberg och Victor Stern tycker att gemenskapen är viktig. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Att träffa rätt med den blinda handgranaten är svårare än det ser ut.
Att träffa rätt med den blinda handgranaten är svårare än det ser ut. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Ungdomarna går tre mil under soldatprovet. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Mikaela Lundberg och Victor Stern tycker att gemenskapen är viktig. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten
Att träffa rätt med den blinda handgranaten är svårare än det ser ut. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten

Sjukvård, eldning, brandtjänst och handgranatkastning var några av de utmaningar som Försvarsutbildarnas ungdomar möttes av under lördagen.
– Vi ska visa vad vi har lärt oss, säger Anton Stern, 17 år.

Ungdomarna är mellan 15 och 21 år, och på dagens soldatprov är genomsnittsåldern 17 år.

Försvarsutbildarna har ett uppdrag av Försvarsmakten att bedriva ungdomsverksamhet. Syftet är att informera och skapa intresse för militär verksamhet.
– Men ett viktigt syfte som vi också har är att ge ungdomarna en meningsfull fritid, säger Victor Flemström, ungdomsinstruktör för Försvarsutbildarna i Uppsala.

Blinda handgranater

I en trälåda ligger 14 blinda handgranater. Det är en gjuten klump i samma form och med liknande vikt som en riktig handgranat. Gruppen får i uppgift att försöka pricka kasten i ett bildäck.
– Hur många klarar ni? frågar instruktören.
– Alla, svarar gruppen enhälligt.
Men att pricka med de blinda granaterna i ett bildäck visar sig inte vara så lätt. Men efter ett övningsvarv går det bättre och bättre. Det klonkande ljudet av bly mot gummi hörs gång på gång. Priset blir fruktgodis, till ungdomarnas förtjusning.

Den här helgen är 18-åriga Mikaela Lundbergs första. Hon blev presenterad för Försvarsutbildarna genom en kompis som var med. Och hon fastnade direkt.
– Det är en gemenskap och vi har kul tillsammans. Ingenting av det vi gör skulle vi kunna göra på egen hand, säger Mikaela.

Brinnande bilar och skadade människor

Efter ett par kilometer kommer ungdomarna fram till en uppställd bil vid vägen. För att simulera att bilen brinner så brinner det i en tunna bakom bilen och i en tunna framför bilen. Framför bilen står det en brinnande docka och i bilen sitter två skrikande, skadade personer.

Gruppen rusar fram mot bilen och börjar släcka. Men efter ett tag flammar lågorna upp igen och gruppen måste åter igen släcka innan de kan ta sig in till de skadade. Första förband läggs på och chockade lugnas ner. Efter att ha släpat de skadade till ett säkrare läge nedanför slänten avbryts övningen.

När jag lämnar ungdomarna väntar det korvgrillning, natt i tält och nya äventyr.