Premiär för beriden vaktparad

Onsdagen den 24 april är det premiär för en av Stockholms största turistattraktioner, tillika ett säkert vårtecken. Då börjar säsongen för den beridna vaktparaden.– Vi har väntat på det här hela året – från september till april och nu är alla supertaggade, säger Johan Wennerholm, chef för livskvadron.

Nu ser du dem snart på Stockholms gator igen: Livgardets dragonmusikkår till häst i täten före soldaterna på livskvadronen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Under sommaren rider paraden från Livgardets stallar på Lidingövägen till Stockholms slott där soldater och officerare gör avsittning och genomför vaktavlösning. Totalt genomförs 45 beridna parader med vaktavlösning under sommarmånaderna.
– Augusti är den mest intensiva månaden. Då genomförs 18 parader till häst, säger Rikard Bengtsson, chef Livbataljon.

De beridna vaktparaderna pågår fram till femte september. Först i paraden rider 18 musiker ur Livgardets dragonmusikkår. Därefter rider 24 soldater och två officerare ur Livgardets Livskvadron. Paraden tar cirka 40 minuter och eskorteras av beriden polis.

Traditionen med beridna vaktparader har funnits sedan 1700-talet, i modern tappning sedan 1906. Hästarna köps in av Föreningen för den beridna högvakten som sedan skänker dem till Livgardet. Soldater, officerare och musiker är anställda av Livgardet.