Mot Nederländerna och Frisian Flag

I dag, fredag den 12:e april, lyfter nio Jas 39 Gripen och en C-130 Hercules från Kallax mot Leeuwarden i Nederländerna för att delta i den multinationella flygövningen Frisian Flag 2013.

Under fredagförmiddag påbörjar nio Gripenflygplan flygningen mot Leeuwarden i Nederländerna för flygövningen Frisian Flag. Spotters kommer med stor sannorlikhet vänta vid inflygningen för att fotografera de ankommande stridsflygplanen. (Arkivbild 2012) Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Övningen har redan startat för F 21 i och med att lastbilar med materiel lämnade flottiljen i måndags. En resa på cirka 215 mil plus färja mellan Trelleborg och Travemünde.

– Vår rörlighet är inte bara i luften utan även på marken. Vi övar andra flygbasbataljonens logistikfunktion. Det gäller att ha rätt materiel på rätt plats i rätt tid så att vi kan vara med när flygövningen startar på måndag, säger kontingentschef Fredrik Holmbom.

Frisian Flag är en återkommande övning där flera länder deltar, både med flyg-, mark- och marina enheter. Övningen sker i en komplex hotmiljö med bland annat luftvärn vilket gör att övningen blir realistisk.

Ett mål med övningen är att planera, öva och utvärdera stora sammansatta flygförband. Ett annat är att öva luft- och markmålsoperationer.

– Vi har ny personal i förbandet som ska få testa sina vingar. Mina förväntningar är att vi ska få ett gott utbyte i nära samverkan med de andra deltagande nationerna, säger Carl-Fredrik Edström divisionschef vid 212:e stridsflygdivisionen.

Övningen är en del i förberedelserna för 2014 då stridsflygdivisionen står i internationell beredskap – redo för en eventuell insats.

Övningen pågår 15–19 och 22–26 april.