Vintersport över nationsgränserna

Nu pågår förberedelserna för fullt inför årets upplaga av Military World Winter Games.Deltagare från uppemot 40 nationer kommer mötas i exempelvis längdskidor, slalom, skidorientering, skidskytte och klättring. Och det är världseliten som deltar,– Alla tunga nationer inom vintersporten deltar så dem du ser hemma i TV-soffan som Dario Cologna och Martin Fourcade, deltar för respektiva nation, säger Stefan Fredriksson, president för CISM:s sportkomitté, den internationella kommittén för militär sport.

Hemvärnssoldat furir Emelie Larsson är en av årets medaljhopp på damsidan. Foto: Stefan Fredriksson/Försvarsmakten
Dampatrullen som vann 2011 i Sarajevo. Elisabeth Högberg, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson.
Dampatrullen som vann 2011 i Sarajevo. Elisabeth Högberg, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson. Foto: Stefan Fredriksson/Försvarsmakten
"Personalen har en fantastisk möjlighet att utveckla sitt idrottande, tack vare att man är anställd i Försvarsmakten" säger överstelöjtnant Stefan Fredriksson från A 9 som är president för den internationella militära sport kommittén, CISM.
"Personalen har en fantastisk möjlighet att utveckla sitt idrottande, tack vare att man är anställd i Försvarsmakten" säger överstelöjtnant Stefan Fredriksson från A 9 som är president för den internationella militära sport kommittén, CISM. Foto: Försvarsmakten
Den militära dampatrullen i Italien 2010, med hemvärnssoldaterna Maria Gräfnings, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson.
Den militära dampatrullen i Italien 2010, med hemvärnssoldaterna Maria Gräfnings, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson. Foto: Stefan Fredriksson/Försvarsmakten
Dampatrullen som vann 2011 i Sarajevo. Elisabeth Högberg, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson. Foto: Stefan Fredriksson/Försvarsmakten
"Personalen har en fantastisk möjlighet att utveckla sitt idrottande, tack vare att man är anställd i Försvarsmakten" säger överstelöjtnant Stefan Fredriksson från A 9 som är president för den internationella militära sport kommittén, CISM. Foto: Försvarsmakten
Den militära dampatrullen i Italien 2010, med hemvärnssoldaterna Maria Gräfnings, Emelie Larsson, Elin Matsson och Kim Adolfsson. Foto: Stefan Fredriksson/Försvarsmakten

Under veckan åker dryga 30 elitidrottare från svenska Försvarsmakten till Annecy i Frankrike, för att delta på den militära motsvarigheten till de olympiska spelen. För andra gången arrangeras vinterspelen i den här formen för militär personal. Normalt är de militära vintergrenarna alpint, skidskytte och längdskidor men vart fjärde år tillkommer grenarna skidorientering, speedskateing, klättring och ski mountaineering. Bland de svenska deltagarna som till huvuddelen är hemvärnssoldater, finns välkända namn som exempelvis skidskyttarna och hemvärnssoldaterna Christoffer Eriksson, Tobias Arwidson och Emelie Larsson och Elin Mattsson samt Maria Gräfnings för längdskidåkning, för att nämna några.

Fredsbevarande

Tävlingarna som anses som fredsbevarande genomförs av flera anledningar.
– CISM motto ”Friendship thorugh sport”, syftar till att stärka banden mellan olika nationer, och därigenom var fredsbevarande. I många länder, bland annat de tyngsta nationerna inom vintersport som Tyskland, Italien, Frankrike, Österrike och Schweiz, är också toppnamnen anställda av militären. När många av vintersporterna har sitt ursprung från det militära blir det naturligt att också arrangera tävlingar, berättar Stefan Fredriksson, till vardags ställföreträdande regementschef vid Artilleriregementet i Boden.

Syftet för svensk del är bland annat att profilera Försvarsmakten genom idrotten,
–  Det är bra att vi visar upp att det går att kombinera elitidrott och en anställning i Försvarsmakten, oavsett om du är soldat i Hemvärnet eller tjänstgör vid något av våra krigsförband, säger Stefan.

Antalet tävlande uppskattas bli 1 000 personer och årets upplaga av tävlingen förutspås bli ännu bättre än tidigare. Tävlingarna pågår mellan 24-29 mars och kommer förhoppningsvis ge den svenska truppen många framgångar. 2015 spänner I 19 och Norrbottens regemente bågen och arrangerar militära VM med alpint, skidskytte och längdskidor som grenar, eventuellt också skidorientering.

Årets trupp från Sverige består av 36 personer och förväntningarna är på topp.
– Det kommer bli bra och spännande tävlingar, och framför allt hoppas jag på att vi kan försvara guldmedaljen i damernas skidskyttepatrull, där vi är regerande världsmästare avslutar Fredriksson.