Ökad spänning på den koreanska halvön

FN har beslutat om ytterligare sanktioner mot Nordkorea efter kärnvapenprovet vilket har lett till att Nordkorea deklarerat att de har för avsikt att lämna vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea. På gränsen i Panmunjom ligger den camp där observatörer från Sverige och Schweiz övervakat stilleståndet sedan 1953.

– Läget är spänt och vi får kontinuerligt uppdateringar om eventuella förändringar av nuvarande läge, säger konteramiral Anders Grenstad, chef för den svenska observatörsinsatsen.

Spänningen mellan Nord- och Sydkorea trappades upp 2010 då korvetten Cheonan sänktes och den sydkoreanska ön Yp-Do utsattes för raketbeskjutning. Efter kärnvapenprovet har temperaturen ökat ytterligare.

Under fredagen besökte den nordkoreanske ledaren Kim Jung Un militära förband stationerade på öarna närmast Sydkorea. Samtidigt genomför den sydkoreanska sidan en större övning, tillsammans med amerikanska styrkor. Nordkorea har öppet deklarerat att landet är berett på krig. Samtidigt har telefonförbindelsen brutits mellan Nordkorea och myndigheterna i den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

– Vi övervakar och observerar, förklarar Anders Grenstad. Vår närvaro som oberoende observatörer i det spända läge som nu råder är viktig.

Stämningen bland de svenska observatörerna är god och de har täta kontakter med både amerikanska och sydkoreanska försvarsledningar i Sydkorea.