Fantastic Ten besöker Afghanistan

I regn och sol har svenska fältartisterna Fantastic Ten underhållit soldaterna på Camp Northern Lights, Monitor och Marmal under den gångna veckan.

Soldater rockar loss till Fantastic Ten. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
Publiken uppskattade ett kort avbrott från vardagen.
Publiken uppskattade ett kort avbrott från vardagen. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
För fältartisten Elisabet Karlsson, sångerska i Fantastic Ten, är detta första uppdraget i fält.
För fältartisten Elisabet Karlsson, sångerska i Fantastic Ten, är detta första uppdraget i fält. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
Publiken uppskattade ett kort avbrott från vardagen. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
För fältartisten Elisabet Karlsson, sångerska i Fantastic Ten, är detta första uppdraget i fält. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten

– Det känns väldigt stort varje gång man är ute. Det blir snabbt så väldigt tydligt att vi är efterlängtade, säger David Jönsson Tronner, musiker och fältregissör.
David gör sin fjärde insats som fältartist och är i Afghanistan för tredje gången.
– Det känns som ett privilegium att få vara i ett land där inte så många har varit och att få se något som inte så många har sett, säger han.
För Elisabet Karlsson, sångerska i Fantastic Ten, är detta första uppdraget i fält.
– Det har varit en otroligt intensiv vecka. Helt fantastiskt med massor av nya intryck och nya fantastiska människor som vi har träffat och spelat för, säger hon.

Bäst tycker hon att de lite mer intima spelningarna har varit. Och att få träffa soldaterna; få dem att slappna av och ha en trevlig stund.
– Alla är så himla positiva och tacksamma. Det blir ett otroligt kvitto på att det är personalvård vi bedriver, säger David.

Förutom att genomföra spelningar och umgås med soldaterna, har Fantastic Ten fått chansen att delta vid en patrull i närheten av Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.
– Det har varit väldigt viktigt för alla. Då får man åtminstone en liten annan förståelse än om man bara hade stannat på camperna. Det är ju en helt annan värld utanför murarna, säger Elisabet.
David håller med:
– På nyheterna är bilden av Afghanistaninsatsen ofta rätt så negativ, men när vi deltog i patrullen fick vi själva se att svenskarna gör ett bra jobb. Soldaterna blev positivt bemötta och som svensk kände man sig omtyckt. Nu känns det ännu mer meningsfullt att vara här och ge något till de soldater som hjälper barnen vi såg, säger han.