Det kom ett brådskande samtal

– Nylander…, Bengt Nylander, militärrådgivare vid Unama (*), svarade härom dagen i sin mobiltelefon. Det var en kvinnlig, afghansk läkare som fått hans telefonnummer genom en av Bengts kollegor inom Unama i Kabul, Afghanistan.

Bengt Nylander har just hamtat blodpåsarna. Foto: Försvarsmakten
Tyska kliniken i Kabul.
Tyska kliniken i Kabul. Foto: Försvarsmakten
Bengt hos en lakare på den tyska kliniken i Kabul för att hämta kylväskan.
Bengt hos en lakare på den tyska kliniken i Kabul för att hämta kylväskan. Foto: Försvarsmakten
Tyska kliniken i Kabul. Foto: Försvarsmakten
Bengt hos en lakare på den tyska kliniken i Kabul för att hämta kylväskan. Foto: Försvarsmakten

Läkaren undrar om Bengt har några kontakter inom den militära sjukvården i Kabul? Anledningen till frågan var att hon behandlade en afghansk treårig flicka som diagnosticerats med leukemi. Flickan var i akut behov av nytt blod för att möjliggöra en senare transport till kvalificerad vård i Italien.

Bengt och hans adjutant Mikael ringde redan i bilen några samtal. Ett av samtalen är till en annan svensk militär i Kabul, överste Michael Cherinet som tjänstgör inom Isaf. Han visade sig vara ute och motionerade på den militära delen av Kabuls flygplats. Samtalet resulterade i att han genast sprang till det franska sjukhus som finns där. Och den lilla omvägen lönade sig - visst hade de rätt blod där.

Dagen efter sätter sig Bengt, adjutanten Mikael och deras förare Rassa i sin bil och åker in mot Kabul längs Jalalabad road. Plötsligt börjar meddelanden hagla in via radio och SMS. En grupp självmordsbombare har slagit till mot en av ingångarna vid det afghanska försvarsdepartementet vid Kabul River i centrala Kabul. Grannhuset till Bengt och Mikaels kontor.

Omväg för avspärrningar

Nu får Bengt med följe ta en omväg för att undvika trafikstockning och avspärrningar. Man kommer till det första stoppet, en tysk klinik, där de träffar en läkare som ger vidare instruktioner samt en kylväska. Vidare till det franska sjukhuset vid Kabuls flygplats där en fransk militärläkare lägger ner påsar med rätt sorts blod i kylväskan.
Sedan åter in mot Kabul och vidare mot Kabuls universitetsområde, där det finns ett franskt barnsjukhus. Där möts för första gången den kvinnliga afghanska läkaren, Bengt, adjutanten Mikael, mamman och den treåriga dottern. Kylväskan med blodet kan äntligen överlämnas.

– Det känns jättebra, säger Bengt, att få hjälpa ett sjukt barn på detta sätt. Även om detta inte normalt tillhör vår vardag. I Afghanistan och Kabul kan allt hända.
Självmordsattacken då? Jo, sju självmordsbombare och två afghanska vakter dödades. Dessutom skadades cirka 15 personer.

* United Nations Assistance Mission in Afghanistan