Rekryter prövas under första fältveckan

Rekryterna vid Grundläggande militär utbildning (GMU) på Lv 6 som är ute på sin första fältvecka. På Mästocka övningsfält skymtas det lite här och där vitklädda hjälmar bland snöklädda stubbar och stenar. Rekryterna är svåra att få syn på men hörs desto mer.

Dennis Hansson från Halmstad känner sig stärkt.
Dennis Hansson från Halmstad känner sig stärkt. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Dennis Hansson från Halmstad känner sig stärkt. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Pang! Pang! Pang! ropar befälet. Hälften av gruppen slänger sig på marken, och simulerar att de träffats av en kula i vänster vad. Andra hälften börjar genast dra sina skadade kamrater i skydd. När båda parter befinner sig i säkerhet påbörjas arbetet med att stoppa blodflödet den figurerade kulan orsakade.
– 50 sekunder! Jättedålig tid denna gång! Utbrister rekryt Alfred Jansson besviket. Hela processen ska ta max 30 sekunder, fortsätter han.

Uppgiften vid denna station kallas taktiskt omhändertagande i strid (TOS). Den går ut på att de i par ska träna på att dra varandra i skydd för att därefter med hjälp av en tourniquet, en svart rem, som de trär runt den skadade lemmen för att hämma blodflödet.

Rekryterna är för tillfället inne i vecka fyra på GMU och på dag tre under deras första vecka i fält. Idag har de delat upp sig plutonsvis på olika stationer runt om på övningsfältet. Vid de olika stationerna hörs skrik, rop och skottljud. Under dessa dagar ingår allt från vapenhantering till hur de ska agera när de stöter på en fiende.
– Det är roligt med alla olika övningar som vi får göra. Väldigt nyttigt att vi fått öva både i stridspar och enskilt. Jag trodde inte det skulle vara sådan stor skillnad som det faktiskt var, berättar rekryt Jesper Björnfors.

Koncentrationen bland deltagarna är hög för att imorgon väntar examination för samtliga rekryter. Vid examinationen får rekryterna visa upp vad de lärt sig under utbildningen. 

Gör om, gör rätt

Nu har de även fått känna på hur ett liv i fält kan vara. Att sätta upp ett tält kan verka vara en lätt uppgift. Men att göra det första gången under väderförhållanden som bjuder på blötsnö är inte lätt.
– Vi lyckades inte få till skorstenen på första försöket så vårt tält rasade på natten, säger Alfred Jansson. Inte så kul i blötsnö och hårda vindar.
– Ja vad ska man göra då? fortsätter Jesper Björnfors. Bara att bygga om och bygga rätt. Det positiva är att gemenskapen blir bara starkare av en sådan händelse.

Stärkta av upplevelsen

Då maten under tiden i fält varit begränsad, har rekryterna fått testa på att tillaga de klassiska grönpåsarna.
– Haha, ja det första försöket blev lite knaprig, men efter ett tag får man in snitsen och då blir det ätbart, skrattar Alfred.

Trots att vädret inte varit till deras fördel har det inte påverkat rekryt Dennis Hansson negativt. Snarare tvärtom.
– Även om första dagen i fält var den värsta, känner jag att den gav mig mer positiva saker. Jag har lärt mig bita ihop och tänka positivt i alla lägen, säger Dennis.
Istället för att deppa och tvivla på sig själv, tänkte Dennis annorlunda.
– Inte en chans att en skitdag fick stjälpa mig och nu känner jag mig starkare, avslutar han.