Tio utvecklande veckor

Efter tio intensiva veckor ryckte deltagarna vid Förberedande militär utbildning ut. Utbildningen är resultatet av ett samarbete mellan Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen.

Efter tio utvecklande veckor marscherar nu deltagarna i Förberedande militär utbildning vidare. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Under fredagen ryckte deltagarna ut på olika platser runt om i Sverige. Deltagarna, som alla har bakgrund utanför EU, var de första att få genomföra det nya samarbetet mellan Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen. Projektet har gått ut på att deltagarna fått testa på vad en anställning vid Försvarsmakten kan innebära.
Med ett stort leende beskriver Majbor Whaidulla sin vistelse på Förberedande militär utbildning som fantastisk. Majbor är en av de 83 deltagarna som under fredagen rycker ut från Luftvärnsregementet, Lv 6 i Halmstad. Under veckorna har de bland annat varit ute i fält där de fått tälta, lära sig hitta och navigera utifrån en karta samt provat på skytte. Det nordiska vinterklimatet är ingenting som hindrat.
– Det har varit underbart. Det kalla vädret var ingenting som störde mig när vi låg ute i fält, säger Majbor.

Darja Kazymyrova, som även hon rycker ut vid Halmstad (Lv 6), håller med. Hon beskriver sin tid på Förberedande militär utbildning som ”superbra” och att hon kommer ha stor nytta av det hon lärt sig i framtiden.
– Gemenskapen är någonting som jag verkligen kommer sakna efter vi ryckt ut. Jag tror inte att jag någonsin igen kommer känna en sådan stark gemenskap med ett gäng personer jag aldrig träffat innan, säger Darja.

Darja berättar vidare att även gemenskapen med befälen varit jättebra, vilket hon även tror kan vara en av de bidragande orsakerna till varför dessa veckor varit så givande och framför allt roliga.
– Mitt starkaste minne härifrån är när vi sista natten ute i fält helt plötsligt börjar sjunga och dansa runt. Till och med befälen stämde in och hela stämningen var fantastisk. Jag kommer aldrig glömma den gemenskapen och glädjen som jag upplevde då, fortsätter hon.

Positiva enkätsvar

Av de 83 deltagarna som ryckte ut på Lv 6 är 99 procent nöjda med Förberedande militär utbildning och 85 procent vill söka till Grundläggande militär utbildning (GMU), visar en enkätundersökning. Majbor är positiv till en fortsättning inom Försvarsmakten:
– Absolut! Tack vare mycket god information om hela Försvarsmaktens verksamhet är jag väldigt sugen på att fortsätta.

En annan sak de alltid kommer bära med sig är kunskapen de fått. Majbor berättar att under tiden inom Förberedande militär utbildning har han fått lära sig mycket. En av de lärdomarna han fått tagit del av är hur viktigt ett bra samarbete är. Även Darja fyller i vikten av att kunna samarbeta.
– Under denna tid har jag insett hur viktigt det är att kunna samarbeta och få det att fungera med resten av gruppen, det är någonting vi verkligen fått lära oss, förklarar hon.
– Sen att jag blivit bättre på att passa tider och fått bättre disciplin är också ett plus, avslutar hon med glimten i ögat.

Boris Cvetanovic, befäl vid Förberedande militär utbildning, berättar att hela projektet flutit på problemfritt och att deltagarna nått goda resultat.
– De som i början var lite lata, var de som i slutet arbetade på flitigast. Det känns lite vemodigt att de slutar, vi har haft några riktigt utvecklande och roliga veckor tillsammans, avslutar Boris.