Statssekreterare fick insyn i Red Flag

Statssekreterare Carl von der Esch har besökt övningen Red Flag tillsammans med bland annat två ambassadörer, Lena Erixson, generaldirektör Försvarets materielverk samt brigadgeneral Johan Svensson.

Statsekreterare von der Esch fick tillfälle att titta närmare på Gripen. Foto: Nellis Air Force Base
Ambassadör Brzezinski klev upp på stegen för att titta närmare på Gripen.
Ambassadör Brzezinski klev upp på stegen för att titta närmare på Gripen. Foto: Nellis Air Force Base
Överstelöjtnant Anders Segerby briefar Carl von der Esch, Jonas Hafström, general Mark Dillon, överste Jon Klaus, Lena Erixon, Mark Brzezinski samt general Johan Svensson.
Överstelöjtnant Anders Segerby briefar Carl von der Esch, Jonas Hafström, general Mark Dillon, överste Jon Klaus, Lena Erixon, Mark Brzezinski samt general Johan Svensson. Foto: Nellis Air Force Base
Ambassadör Brzezinski klev upp på stegen för att titta närmare på Gripen. Foto: Nellis Air Force Base
Överstelöjtnant Anders Segerby briefar Carl von der Esch, Jonas Hafström, general Mark Dillon, överste Jon Klaus, Lena Erixon, Mark Brzezinski samt general Johan Svensson. Foto: Nellis Air Force Base

– Jag är imponerad av omfattningen, inte bara här på plats utan också allt förarbetet som simulatorträningen i Sverige och hela logistiken för att få hit allt materiel, sa statssekreteraren efter en dag av briefingar.

Det amerikanska flygvapnet stod värd under en förmiddag och presenterade övningen Red Flag samt vilka resurser som finns på Nellis. Tyvärr fick första flygpasset ställas in på grund av dåligt sikt vid målområdet, men det istället besökarna mer tid till diskussioner.

Alla ville se Gripen

Sveriges ambassadör i USA, Jonas Hafström, hade med sig sin amerikanska kollega Mark Brzezinski, som är ambassadör i Sverige. Efter en kort presentation av överstelöjtnant Anders Segerby om vad Flygvapnet gör på Red Flag fick ambassadörerna möjlighet att titta närmare på ett av åtta JAS 39 Gripen på plats. Anders Segerby betonade att även om flygplanen får mest uppmärksamhet är det människorna bakom som gör jobbet:

– Övningen handlar inte bara om att använda materiel, den handlar om människor. Det är fantastiskt att personligen få vara med och på plats uppleva detta byggande av relationer. Det finns inget som kan ersätta att öva tillsammans på det här sättet när det gäller att bygga upp ett förtroende för varandra i framtiden.

Samarbete viktigt

Statsekreterare von der Esch konstaterade när besöket var slut att ett deltagande i Red Flag är viktigt för Sverige. Det är också tredje gången på sju år som Flygvapnet gör den långa resan till USA. Varje gång har det varit nya moment att öva på och nya nationer att öva med, för att utveckla ett försvar med snabb tillgänglighet och förmågan att verka självständigt och tillsammans med andra både hemma och i miljöer långt bort.

– Det är ju en fantastisk möjlighet att under så här lång tid få interagera med så många olika länder och så är det kul att se att Sverige kan bidra med ett eget system i form av Gripen, sa Carl von der Esch.